snelle tiramisu

Als je mij zou vragen om een lijst van mijn lievelingsdesserts te maken zou tiramisu (de klassieke versie) daar zeker op staan.

Alleen, dat kost wel wat werk. Nu niet echt uren maar toch, je bent er even mee bezig. Ik heb in ieder geval nog nooit gedacht “oh, nu heb ik zin in tiramisu, ik ga gauw, even tussendoor, een portie maken”.

Tot dit recept … Het is eigenlijk ontstaan uit 2 mislukkingen (de ene al wat groter dan de andere).

Een tijdje geleden zag ik op een blog een soortgelijk recept maar daar werd de chocolade gesmolten met koffie en amaretto waarna je dit moest laten afkoelen tot kamertemperatuur. Ik wist uit een ver verleden dat dit slecht kan aflopen, dat de kans groot is dat je eindigt met een korrelige, brokkelige, mat uitziende massa chocolade. Ik twijfelde maar toch wilde ik het eens proberen. Mijn twijfel was echter gegrond. Ook al had ik de chocolade op een zeer laag vuur laten smelten met de koffie en amaretto, eens hij begon af te koelen zag ik het voor mijn ogen gebeuren, de mooie gladde chocolademassa werd die korrelige, brokkelige, mat uitziende massa. Met het nodige gevloek (zonde van de ingrediënten, zonde van de verspilde tijd) werd dit in de vuilnisbak gesmeten. Ik weet niet of dit aan mij ligt, dus tips om dit te vermijden (als dat mogelijk zou zijn) zijn altijd welkom. Oh ja, dit was dus de grote mislukking zoals jullie waarschijnlijk wel al door hadden, want ik eindigde zonder dessert maar wel met veel goesting er in ;-).

Ik zag dat het recept gebaseerd was op een recept van Donna Hay, dus ik dacht ik zoek dat recept op en ik volg dat netjes, zonder afwijken. Ik had immers gezien dat zij apart de chocolade laat smelten, laat afkoelen en dan pas mengt met de koffie en amaretto. Het mengsel bleef glad maar na het mengen met de mascarpone en de room begon het toch terug korrelige brokjes te vormen. Bij deze poging had ik dus wel een afgewerkt dessert maar een succesnummer was het niet echt. De smaak was wel top maar toch, die brokjes, nee, dat was het niet, die gaven geen goed mondgevoel. Als je dit onmiddellijk opeet zal het anders zijn vermoed ik, maar toch … En de swirl van de chocoladesaus in de rest, ja die was ook ver te zoeken.

Dus ik dacht, ik maak gewoon een eigen versie, zonder gesmolten chocolade maar met fijn gehakte chocolade, en al de rest van de ingrediënten meng ik gewoon door elkaar. Uiteindelijk bleek dat een goed idee want op deze manier stelt dit dessert qua werk echt 2 keer niets voor. Van smaak daarentegen … mmmmmmmmmmmmm 😉 !

Als je dus op zoek bent naar een snel klaar, heerlijk dessert, dan mag je nu stoppen met zoeken, je hebt het gevonden !

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Zet om te beginnen de koffie, 1 kleine espresso, en laat deze goed afkoelen.

Hak 60 gr pure chocolade (minimum 70 % cacao) fijn.

Klop 200 ml volle room op tot yoghurtdikte.

Doe hierbij 250 gr mascarpone, 15 gr bloemsuiker, 4 koffielepels vanillepasta, de afgekoelde espresso en 6 eetlepels amaretto velvet. Meng alles goed door elkaar tot een gladde massa.

Je kan hier ook de gewone amaretto gebruiken maar begin dan met 3 à 4 eetlepels en voeg eventueel extra toe als het kan (zorg in feite dat het mengsel niet te lopend wordt). De amaretto velvet is immers iets romiger en dikker dan de gewone amaretto. Je gebruikt geen gelatine dus als je het mengsel te lopend maakt is het niet meer te redden, het stijft niet op in de koelkast.

Verdeel een deel van het mengsel over 4 potjes, verdeel er de fijngehakte chocolade over en werk af met de rest van het mengsel.

Strooi nog een beetje cacaopoeder erover en serveer met Boudoir koekjes (lange vingers).

De smaak is 100 % tiramisu, het werk niet ;-).

Wat heb je nodig :

  • 1 tas koffie, kleine espresso
  • 60 gr pure chocolade (minimum 70 % cacao)
  • 200 ml volle room
  • 250 gr mascarpone
  • 15 gr bloemsuiker
  • 4 koffielepels vanillepasta
  • 6 eetlepels amaretto velvet
  • Boudoir koekjes (lange vingers)

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.