stoofvlees met koffie

Koffie, het was niet mijn favoriete drankje.  Ik zeg wel “was” want sinds we een toestel van Jura in huis hebben ben ik zachtjes aan veranderd in een koffieverslaafde.  Alhoewel dat velen zouden zeggen dat ik geen “echte” ben omdat die verslaving er eentje is aan latte.

Ja, dat toestel zet niet alleen gewone kopjes koffie maar ook cappucino en latte.  En die zijn zoooooo lekker 😉 !

Zaterdag en zondag staat er gegarandeerd een latte op het menu na het ontbijt.  En ik betrap mezelf er op dat ik de laatste maanden ook tijdens de week, ’s avonds, al eens een latte drink.  Mét een lekker stukje pure chocolade … mmmmmmmmm ;-).

Een tijdje terug heb ik zelfs een boek over koffie gekocht, Slow Coffee.  Een boeiend boek over wat eigenlijk best wel een interessant produkt is.  De soorten koffiebonen, het produktieproces, … Er komt zoveel bij kijken, zoveel waar waarschijnlijk veel mensen niet bij stilstaan als ze hun zoveelste kopje koffie van die dag gedachteloos binnenkappen.  Als je dat boek leest dan heb je echt zoiets van “koffie moet je degusteren, daar moet je van genieten bij elke slok”.  Toch als het écht goede koffie is, gemaakt van kwaliteitsvolle koffiebonen.

In dat boek staan ook een aantal recepten met koffie, oa dus dit stoofvlees.  Het intrigeerde me wel, stoofvlees met een saus met koffie.  Ik was benieuwd naar de smaak.

Het werd dus het eerste recept dat ik testte.  Bij de eerste hap was ik niet direct overtuigd, het is toch even wennen aan de smaak.  Ook al proef je de koffie niet overduidelijk, er is iets “anders” aan de smaak.  Ik vind het moeilijk te benoemen, het is, ja, even wennen.  Maar geloof me, het is zeker lekker eens je smaakpapillen een paar hapjes hebben geproefd.  Dus ga er maar eens voor, probeer het eens.

BEREIDING (voor 1 kilo stoofvlees) :

Snij 1 grote witte ajuin en 3 teentjes knoflook fijn.

Bak deze in een mengeling van boter en olijfolie, op een niet te hoog vuur, tot ze zacht zijn.

Schep ze dan uit de boter / olijfolie.

Bak er dan 1 kilo stoofvlees in tot het mooi rondom gekleurd is.  Kruid met peper en zout.

Voeg de ajuin en knoflook terug toe.

Giet er 100 ml rode wijn en 200 ml espressokoffie bij.

Voeg tenslotte 2 eetlepels gedroogde oregano en 100 ml room toe.

Laat het vlees zachtjes stoven op een laag vuur tot het zacht is.

Voeg bij het serveren fijn gesneden basilicum toe.

Wat heb je nodig :

  • 1 witte ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • boter
  • olijfolie
  • 1 kilo stoofvlees
  • peper
  • zout
  • 100 ml rode wijn
  • 200 ml espressokoffie
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 100 ml room
  • verse basilicum

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *