vlierbloesemijs met hazelnoten en pure chocolade

vlierbloesemijs

Reden 1 om mezelf te trakteren op lekker ijs op zaterdagavond : ik kreeg er deze week een (in mijn ogen toch) bijzondere volger bij op Instagram.  Voor wie het nog niet weet, ik ben sinds kort Instagram – verslaafd, ik vind het super leuk om daar mooie foto’s en accounts te ontdekken.  Net als op Facebook ben ik ook altijd blij met een nieuwe volger.  Ook al zijn het op Instagram niet altijd trouwe volgers.  Het is echt opvallend hoe sommigen je beginnen te volgen maar als je na een dag of 2 hen niet terug volgt, je “ontvolgen”.  Je begint iemand toch niet te volgen enkel en alleen in de verwachting dat die iemand je terugvolgt ? Je begint iemand toch te volgen uit interesse voor die persoon zijn / haar foto’s ? Dat is bij mij toch het geval.  Wanneer ik dus een bericht krijg dat ik een volger bij heb, ben ik wel altijd blij maar de laatste tijd heb ik ook zoiets van, och ja we zullen wel zien hoe lang die volgt.  Maar deze week kwam er een volger bij waar ik zeker van ben dat die het niet doet in de hoop dat ik hem terug volg.  Hij heeft immers al veel volgers, of ik daar nu bij kom of niet, dat zal het verschil al niet meer maken.  Toen ik zijn naam zag verschijnen bij “…  volgt je nu” maakte ik toch een klein innerlijk vreugdedansje.  Ik heb immers wel bewondering voor hem, hij kookt fantastisch (denk ik toch, ik ben helaas nog nooit iets mogen komen proeven ;-)), hij heeft al 2 kookboeken uit, hij heeft er jaren voor gezorgd dat ik op een aangename manier wakker werd, hij is een kattenvriend (die hebben sowieso al een streepje voor) met 2 prachtige katten en hij is een levensgenieter.  Dat hij mij begint te volgen, dat hij mijn foto’s leuk vindt, vind ik toch een eer.  Over wie het gaat ? Sven Ornelis, de Q Music dj en foodie in hart en nieren.

Reden 2 om mezelf te trakteren op lekker ijs op zaterdagavond : deze week ben ik gestart om met de fiets naar het werk te rijden.  De eerste 3 dagen zitten erop.  Nu denken jullie misschien, so what ? Wel, voor mij is dat een prestatie.  Had je me een jaar geleden gezegd dat ik met de fiets naar mijn werk, op 15 km afstand van mij thuis, zou rijden, ik had je gek verklaard.  Toen had ik echter mijn elektrische fiets nog niet.  Deze maakt het aangenaam om elke dag 30 km, 1u20m te fietsen.  En ja, dat is ook goed voor de conditie, ik moet immers nog altijd trappen of ik val omver ! Bovendien is er in de haven meestal zo’n wind dat je sowieso wel wat weerstand hebt.  Laat die summer body maar komen … in zomer 2019 of zo ;-).

Ik vond het dus hoog tijd om nog eens zelf ijs te maken.  Aangezien ik nog vlierbloesemsiroop had ging ik op zoek naar een recept voor vlierbloesemijs.  Algauw kwam ik terecht bij Eten uit de volkstuin, waar ik vond wat ik zocht.  De combinatie van vlierbloesem met hazelnoten is een toppertje, en net als bij de eerder vernoemde panna cotta voegde ik nog wat pure chocolade toe aan het recept.  Als ik nu terug denk aan mijn kommetje gisteren … MMMMMMMMMM ;-).

vlierbloesemsiroop

BEREIDING (voor 4 porties roomijs) :

Klop 2 eidooiers los in een kom.  De eiwitten heb je niet nodig, die kan je invriezen om, net als ik, hopelijk ooit eens meringue te maken.

Breng 200 ml volle melk met een snuifje fleur de sel tot tegen de kook aan.

Roer de melk voorzichtig door de losgeklopte eidooiers.

Giet dit mengsel terug in de pan en zet op een zacht vuur om het al roerende wat te laten indikken.

Op dit punt heb ik regelmatig het probleem dat het mengsel gaat schiften of dat de eidooiers stollen.  Panikeer dan niet, giet dit dan niet weg maar doe het kort in je blender.  Voor je ’t weet heb je terug een glad mengsel !

Klop 250 ml volle room lichtjes op tot het de dikte van yoghurt heeft.  Doe hierbij het ei – melkmengsel en meng goed.

Voeg er 100 ml vlierbloesemsiroop en 1 koffielepel vanille extract aan toe.

Laat dit afkoelen en zet dan minimum 4 uur in de koelkast.

Ondertussen rooster je een goed handvol hazelnoten in een anti aanbakpan en hak je ze fijn.

Nadat het mengsel goed koud is geworden in de koelkast kan je het in je ijsmachine bereiden.  Ik laat dit telkens maar maximum 10 minuten draaien, anders wordt het ijs te “ijzig” vind ik.

Als het ijs bijna klaar is, voeg je de hazelnoten toe, die je dan nog zo’n minuut laat meedraaien door het ijs.

Bij het serveren bestrooi je het ijs nog met wat in stukjes gesneden pure chocolade.

Wat heb je nodig :

  • 2 eidooiers
  • 200 ml volle melk
  • fleur de sel
  • 250 ml volle room
  • 100 ml vlierbloesemsiroop
  • 1 koffielepel vanille extract
  • handvol hazelnoten
  • pure chocolade

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.