wortelmuffins met appel en pecannoten

worel-appel-muffins-met-pecannoten

Prince zong ooit “could you be the most beautiful girl in the world”, een prachtig nummer.

Ik denk dat ik nu mijn eigen versie van dit lied ga maken, “could you be the most delicious muffin in the world” ;-).  Man, man, man, wat zijn deze muffins lekker ! Ze vergen enig werk, het is niet zomaar wat ingrediënten bij elkaar smijten en klaar, maar ze zijn het zoooo waard !

Het recept komt dan ook van Ottolenghi, dus ja …

wortel-bussel

BEREIDING (voor 16 muffins) :

Eerst maak je een crumble.  Meng hiervoor 50 gr ongezouten roomboter met 75 gr patisseriebloem en 25 gr rietsuiker.  Doe dit door te kneden met je vingertoppen tot je een kruimelig mengsel bekomt.

Meng hier dan 50 gr havermoutvlokken, 15 gr zonnebloempitten, 25 gr pompoenpitten en 15 gr sesamzaad door.

Als dit goed gemengd is (ook met de vingertoppen kneden) voeg je nog 1 koffielepel water, 1 koffielepel zonnebloemolie en 1,5 eetlepel honing toe.  Blijf nog even kneden tot je een vochtig, zanderig mengsel hebt.  Zet dit mengsel opzij op kamertemperatuur.

Voor de muffins zelf zeef je 300 gr patisseriebloem met 2 koffielepels bakpoeder (mogen een beetje bol staan), 2 koffielepels kaneel (naar smaak al dan niet bol staand), en een snuifje fleur de sel.

In een tweede, grote kom meng je 4 eieren, 160 ml zonnebloemolie, 75 gr rietsuiker, 2 koffielepels vanille extract, 225 gr geraspte wortel en 200 gr Granny Smith appel (= 2 appels).

Schep hierbij zachtjes 100 gr grof gehakte pecannoten, 100 gr rozijnen en 50 gr kokospoeder.

Tot slot schep je het bloemmengsel door dit mengsel.

Je bekomt een klonterig mengsel maar dat is geen probleem.

Vul dan de muffinvorm met papieren vormpjes, waar je het beslag in schept (vul elke vorm tot iets onder de rand).  Strooi er telkens wat van de crumble over en druk zeer lichtjes aan.

Bak de muffins in een voorverwarmde oven van 175 ° (geen hete lucht oven) gedurende ongeveer 25 à 35 minuten.  Test na 25 minuten met een mes of dit er al droog uitkomt, zo niet dan laat je nog wat verder bakken.

Laat de muffins afkoelen in de vorm.

Ik had hiermee voldoende voor 16 muffins.  Ik heb ze dus wel in 2 keer moeten bakken aangezien ik in mijn muffinvorm slechts 12 muffins in 1 keer kan bakken.

Wat heb je nodig :

  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 375 gr patisseriebloem
  • 100 gr rietsuiker
  • 50 gr havermoutvlokken
  • 15 gr zonnebloempitten
  • 25 gr pompoenpitten
  • 15 gr sesamzaad
  • 1 koffielepel water
  • 1 koffielepel zonnebloemolie
  • 1,5 eetlepel honing
  • 2 koffielepels bakpoeder
  • 2 koffielepels kaneel
  • snuifje fleur de sel
  • 4 eieren
  • 160 ml zonnebloemolie
  • 2 koffielepels vanille extract
  • 225 gr geraspte wortel
  • 200 gr geraspte Granny Smith appel (= 2 appels ongeveer)
  • 100 gr pecannoten
  • 100 gr rozijnen
  • 50 gr kokospoeder

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *