halloumi burger met linzen en spaghettipompoen

 

Een spaghettipompoen … de eerste keer dat ik hiervan hoorde was 2 of 3 jaar geleden.  Stefan keek toen altijd naar het programma “De moestuin volgens Wim”.  Dit ging, natuurlijk, over moestuinieren.

Wim bleek echter niet alleen gepassioneerd door moestuinieren maar ook door koken.  Hij maakte in één van de afleveringen een spaghettipompoen klaar.  Spaghetti – liefhebber zijnde was mijn interesse direct gewekt van zodra ik dit woord hoorde.  Toen het dan ook nog een leuke groente bleek na het klaarmaken (je bekomt allemaal sliertjes “spaghetti” eens de pompoen gaar is) was ik vastberaden.  Ik ging dat ook eens klaarmaken.

Dat was echter buiten de supermarkten in de streek gerekend.  Nergens, maar dan ook nergens was een spaghettipompoen te bekennen.

Tot vorige week, toen Stefan de reclamefolder van Colruyt onder mijn neus schoof, wijzend naar het woord “spaghettipompoen” ! Tja, op zo’n moment is er geen houden meer aan.  Ik moest absoluut zo’n pompoen hebben dit weekend.

Nadat ik zo blij als een kind in een speelgoedwinkel thuis kwam met mijn spaghettipompoen, kwam al snel de vraag “wat ga ik daar nu mee klaarmaken”.

In het verleden bleek de combinatie pompoen – linzen al een topper, dus dat was snel beslist.  Verder had ik nog een pakje halloumi liggen.  En zo kwam ik op het idee om een vegetarische burger te maken, met deze 3 ingrediënten.

Mijn eigen recepten zijn niet altijd een schot in de roos maar dit … ja, al zeg ik het zelf, dit was zeer lekker 😉 !

 

BEREIDING (voor 2 pers) :

Maak een mengeling van 1 eetlepel sojasaus, 3 eetlepels olijfolie en 1 bol staande eetlepel ras-el-hanout.  Meng alles goed door elkaar.

Snij 1 spaghettipompoen in de lengte midden door en haal er de pitten uit.  Op dit moment ziet de pompoen er nog uit als eender welke andere pompoen, de sliertjes komen pas later als de pompoen gaar is.

Smeer beide helften goed in het met mengsel en leg ze dan met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bak ze gedurende 35 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °.  Check na 35 minuten even of je de pompoen al kan uitlepelen tot sliertjes.  Als dit niet het geval is, zet je hem opnieuw in de oven en probeer je een paar minuten later nog eens.

Kook 125 gr linzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Bak 1 fijn gesneden ajuin en 3 fijn gesneden teentjes knoflook in wat olijfolie met roomboter.  Voeg hier de linzen aan toe en kruid met een beetje peper.  Laat een 5-tal minuten bakken.

Voeg de sliertjes pompoen toe aan de linzen, meng goed onder elkaar en bak nog even kort.  Het kan zijn dat je in verhouding te veel pompoen hebt ten opzichte van de linzen.  Hou deze gewoon opzij en maak er soep mee.

Snij 1 plak halloumi (250 gr) midden door.  Bak deze in een hete pan tot ze mooi kleurt.

Leg een sneetje halloumi op een bord en verdeel er wat van het pompoen – linzen mengsel over.

Ik gebruik nergens extra zout omdat halloumi uit zichzelf al zout genoeg is.

Wat heb je nodig :

  • 1 eetlepel sojasaus
  • olijfolie
  • 1 eetlepel ras-el-hanout
  • 1 spaghettipompoen
  • 1 ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • roomboter
  • 125 gr linzen
  • peper
  • 1 plak halloumi (250 gr)

SMAKELIJK 🙂 !

2 gedachten over “halloumi burger met linzen en spaghettipompoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.