chocomousse, stijl Jeroen Meus

chocomousse-jm

Soms heb ik zo van die “goestingskes”.  Dan krijg ik zin in iets en dan moet dat gewoon gemaakt worden, direct, onmiddellijk, zonder uitstel.

Vorig weekend was het weer van dat.  Een ongelooflijke zin in chocomousse stak de kop op.  Gelukkig heb ik de ingrediënten voor een chocomousse meestal wel in huis.  Dat spaart dan al wat tijd in over en weer rijden naar de supermarkt.

Ik heb hier al eens een recept gedeeld, namelijk deze chocomousse Pure C style.  Mijn favoriet blijft echter chocomousse volgens het recept dat ik nu ga delen.  Een recept van één van mijn favorieten, namelijk Jeroen Meus.

Hij noemt het zelf de allerlekkerste chocomousse.  En weet je wat ? Hij heeft 100 % gelijk 😉 ! Deze mousse is super luchtig, valt niet als een blok beton op je maag én smaakt ook nog eens super.  Hij is niet mierzoet door het feit dat ik er voor kies om chocolade van minimum 70 % cacao te gebruiken én doordat ik minder suiker gebruik dan in het originele recept.  Ja, het is en blijft een caloriebom, en dan ? Af en toe moet dat gewoon kunnen, af en toe moet je je zelf dat gunnen, zo eens goed zondigen.

Negeer dus die “gezonde” chocomousse met avocado (want laat ons eerlijk zijn, dat is het toch niet) en laat je eens helemaal gaan met deze ;-).

eigeel

BEREIDING (voor zo’n 10 porties) :

Laat 200 gr pure chocolade (minimum 70 % cacao) smelten op een zeer zacht vuur.  Roer regelmatig even en hou het goed in ’t oog dat de chocolade niet verbrand !

Splits 6 eieren.

Klop de eidooiers samen met 75 gr rietsuiker op tot het een tamelijk lichtgeel mengsel wordt.  Begin, van zodra je de suiker toevoegt, direct te kloppen anders verbranden de eidooiers !

Voeg hierbij zachtjes, onder voortdurend roeren, de gesmolten chocolade.

Doe er 3 eetlepels amaretto bij (dit is een eigen toevoeging dus hoeft niet als je alcoholvrije chocomousse wil).

De eiwitten klop je tot stevig schuim.  Dit voeg je dan ook voorzichtig toe aan het chocolademengsel.

Tenslotte klop je 375 ml volle room half op.  Het mag zeker geen slagroom worden, het moet eerder de structuur, de vastheid van yoghurt hebben.

Voeg de room ook toe aan het chocolademengsel.

Roer alles goed door elkaar en laat dan enkele uren koud worden in de koelkast.

Wat heb je nodig :

  • 200 gr pure chocolade (minimum 70 % cacao)
  • 6 eieren
  • 75 gr rietsuiker
  • 3 eetlepels amaretto
  • 375 ml volle room

SMAKELIJK 🙂 !

4 gedachten over “chocomousse, stijl Jeroen Meus

  1. Oh, ziet er goed uit! Die avocado mousse smaakt inderdaad echt nergens naar. Dan maar wat ongezonder. 🙂 Volle room, bedoel je daar ongeklopte en ongezoete slagroom mee?

    1. Hallo Lianne, inderdaad volle room is ongeklopte en ongezoete slagroom. Je moet de lopende room dus wel lichtjes opkloppen tot hij iets steviger wordt. En o wat ben ik blij dat iemand mijn mening deelt over die chocomousse met avocado. Overal lees ik altijd lovende woorden daarover en bij mij lag die na 1 lepel te proeven in de vuilbak ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.