bloemkoolsteak met pittige puntpaprika en ei

Ik ben nu al een aantal jaren een flexitariër. Dat wil dus zeggen dat ik nog wel eens vlees eet maar zeer weinig. Als dat ter sprake komt zijn er wel al eens mensen die vragen “maar wat eet je dan”.

Ik snap die vraag eigenlijk niet goed, er is toch immers zo veel meer dan vlees om te eten ? Er zijn alleen al zo veel verschillende soorten groenten, die je dan ook nog eens op zo veel verschillende manieren kan klaarmaken.

Soms maak ik zelfs een echt groentegerecht, een gerecht dat bijna volledig is samengesteld uit groenten. Dit is er ook zo eentje, en wat voor eentje.

De bloemkoolsteak is een heerlijke manier om bloemkool klaar te maken, ze behoudt zo een stevige bite en smaakt lekker door het toevoegen van parmezaan (bedankt voor de tip Sandra Bekkari) en kruiden naar keuze.

Ik koos er hier nu wel voor om de smaak van de bloemkool niet te uitgesproken te maken en ze enkel met parmezaan in olijfolie te grillen. De paprika reepjes worden immers lekker pittig gebakken met chermoula. Zo krijg je een lekkere combinatie van zacht en pittig.

Zelfs als je een vleeseter bent, moet je dit echt eens proberen. Ik beloof het, je zal het je niet beklagen.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij een bloemkool middendoor. Snij dan van elke helft een dik stuk af van een 2,5 à 3 cm, zodat je een “steak” bekomt. Verwijder resterende stukjes van de bladeren. Doe dit wel voorzichtig, snij niet te veel weg zodat de bloemkoolroosjes mooi bij elkaar blijven, niet uit elkaar vallen.

Snij 2 rode en 2 gele puntpaprika’s middendoor, verwijder de zaadjes en snij ze dan in niet te dikke schijfjes.

Hak een goed handvol Marokkaanse munt fijn. Dit kan ook met gewone munt natuurlijk maar persoonlijk vind ik Marokkaanse munt lekkerder.

Snij 1 ajuin en 4 teentjes knoflook fijn. Bak deze een 5 minuutjes in een mengeling van olijfolie en roomboter.

Voeg de stukjes paprika toe en kruid met 3 à 4 koffielepels chermoula (naargelang hoe pittig je het wilt). Laat dit een 10-tal minuten bakken, roer alles regelmatig even om.

Ondertussen kook je 2 eitjes zacht (4 minuten).

Verwarm een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de bloemkoolsteaks met olijfolie. Doe ook een beetje olijfolie in de grillpan.

Leg beide steaks in de grillpan en bestrooi ze met wat parmezaan. Laat een 4 à 5 minuten bakken of tot ze mooi gekleurd zijn en draai ze om. Bestrooi deze kant dan ook met parmezaan. Laat opnieuw een 4 à 5 minuten bakken.

Voeg de munt toe aan de gebakken paprika.

Leg de steaks op een bord, doe er de paprika bij en leg er een eitje op.

Wat heb je nodig :

 • 2 bloemkoolsteaks van 2,5 à 3 cm (van een niet te kleine bloemkool)
 • 2 rode puntpaprika’s
 • 2 gele puntpaprika’s
 • handvol (Marokkaanse) munt
 • 1 ajuin
 • 4 teentjes knoflook
 • olijfolie
 • roomboter
 • 3 à 4 koffielepels chermoula
 • 2 eieren
 • parmezaan

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.