citroen – limoentaart

 

Zaterdagochtend … Ik ben mij aan het amuseren in de keuken met het bereiden van deze fantastische lekkere, frisse, zomerse citroen – limoentaart.  De deur staat open en op de achtergrond hoor ik het rustgevende geruis van water in onze vijver.  Frisky ligt languit, volop en schaamteloos genietend zoals alleen een kat kan, te slapen dicht bij mij.

Kortom, een ideale zaterdagochtend voor mij.

Ik verheug me nog meer op de namiddag.  Er komen 2 vriendinnen op koffieklets.  Wat babbelen en ondertussen genieten van een latte en een lekker stukje taart.  Aaaah, de mooie momenten van het leven …

Maar dan kort na de middag gaat de telefoon.  Stefan … Hij heeft een ongeluk gehad met onze auto.  En het ziet er niet zo goed uit.  Hij kan niet meer verder rijden, de auto zal weggetakeld worden.  Hij zelf heeft gelukkig niets.  Alhoewel, de adrenaline jaagt blijkbaar door zijn lijf want hij klinkt opgejaagd en ik krijg er geen speld tussen.  Ik word ongerust, heeft hij effectief niets of voelt hij het gewoon nog niet ?

Ik bel de koffieklets af en lummel wat rond in huis, wachtend op nieuws.  De tijd lijkt voorbij te kruipen.

En dan, eindelijk, na dik een uur wachten, komt hij thuis.  Ongedeerd, zo lijkt het maar wel in overdrive.  Hij is niet te houden, hij kan niet stil zitten en even bekomen.  Dat dweilen, dat moet, NU.

Ik laat hem doen en werk ondertussen de taart af, in de hoop dat een stukje hiervan hem even tot rust kan brengen.  En mij ook ;-).

En effectief, het lijkt een beetje te helpen.  We gaan in de zetel zitten en zetten een filmpje op.  En even vergeten we dat we waarschijnlijk door andermans fout veel geld gaan moeten uitgeven aan een nieuwe auto, wat helemaal nog niet de bedoeling was zo kort na de verbouwing.  Shit happens zeker ?

Maar wat een taart dus toch allemaal kan teweeg brengen !

Dit is dan ook niet zo maar een taart, dit is een zeer lekkere, fris smakende, zomerse taart.  Ik vraag me zelfs af waarom ik meer dan 3 jaar heb gewacht om deze nog eens opnieuw te maken !

Het recept is een combinatie van recepten.  Het recept voor de bodem komt uit het boek “New York Street Food”.  Een bodem op basis van petit beurre koekjes en boter, dat kan niet anders dan lekker zijn.  De vulling in dat recept sprak mij echter minder aan.  Na wat zoeken vond ik bij Jeroen Meus wel een recept voor een vulling dat mij aansprak.  Ik paste wat dingen aan (ook limoensap ipv alleen citroensap gebruiken én minder suiker) en zo ontstond deze taart.  En al zeg ik het zelf, mijn combineren leidde tot een heerlijke taart 😉 ! Die dan ook nog eens voor een heerlijke geur in huis zorgt bij het bakken van de bodem :-).

Nog een tip : laat je niet afschrikken door de lange uitleg bij de bereiding.  Er kruipt inderdaad wat werk in deze taart maar het is absoluut niet moeilijk.  Zorg gewoon dat je tijd hebt om je er even mee bezig te houden.

 

BEREIDING (voor 1 taart voor 12 à 14 porties) :

De bodem maak je een paar uren op voorhand.  Verkruimel hiervoor 250 gr petit beurre koekjes, die je goed mengt met 175 gr gesmolten roomboter.

Leg deze mengeling op de bodem van een lichtjes beboterde springvorm en druk goed aan.

Bak deze gedurende een 10 à 12 minuten in een voorverwarmde oven van 160 °, tot de koekjes een mooi goudbruin kleurtje krijgen.

Laat de bodem dan goed afkoelen in de springvorm (deze verwijder je pas bij de afwerking).

Maak dan de vulling.

Rasp eerst de schil van 1 citroen en hou dit opzij.  Dit heb je nodig bij de afwerking.

Pers het sap uit deze citroen en uit nog 1 andere citroen en 6 limoenen.  Je kan naar smaak met de verhoudingen spelen, je moet er enkel voor zorgen dat je zo’n 300 ml sap hebt.

Vul dit citroen / limoensap aan met water tot 500 ml.

Doe dit in een pot en breng aan de kook.  Van zodra het sap kookt, voeg je 175 gr rietsuiker en een paar cm fijn geraspte gember toe.  Roer goed tot de suiker is opgelost en haal de pot van het vuur.

Scheid dan van 4 eieren de dooier van het eiwit.  Hou het eiwit opzij, dit heb je nodig voor de afwerking.

Klop de dooiers los met 25 gr rietsuiker.  Je moet een bleke, bijna witte massa bekomen dus stop niet te snel met kloppen.

Voeg hier 50 gr vanillepuddingpoeder aan toe en klop het verder op tot alles goed gemengd is.

Doe een 3-tal eetlepels van het nog niet volledig afgekoelde sap bij dit mengsel en meng goed.  Dit mengsel gaat dan bij de rest van het sap.  Dit laat je op een zacht vuur indikken tot een smeuïge crème.  Blijf zeker constant roeren tot je die crème hebt !

Schep de crème dan over in een grote kom en laat afkoelen in de koelkast.

Week 2 blaadjes gelatine (van 2 gr) in koud water.  Schep een paar lepels van de afgekoelde crème in een klein potje en warm dit even op.  Voeg hier de gelatine aan toe en roer tot deze is opgelost.

Giet dit dan bij de rest van de crème en meng goed.

Klop 500 ml volle room op tot ongeveer yoghurt dikte en spatel dit voorzichtig door de crème.

De vulling is nu klaar en kan over de bodem, in de springvorm, verdeeld worden.

Laat de taart in de koelkast gedurende een 2 à 3-tal uren opstijven.

Voor de afwerking strooi je de geraspte citroenschil over de taart.

Klop ook het eiwit op, samen met 75 gr rietsuiker.  Het moet goed stijf geklopt worden, het moet stevig in pieken staan.

Verdeel het eiwit dan over de taart.  Strijk het niet glad, maak er een oneffen oppervlak van.

Tenslotte ga je hier heel kort over met een gasbrandertje (zoals voor crème brulée), zodat het eiwitschuim lichtjes kleurt.

Wat heb je nodig :

 • 250 gr petit beurre koekjes
 • 175 gr roomboter + extra om de vorm te beboteren
 • geraspte schil van 1 citroen
 • sap van 2 citroenen en 6 limoenen
 • een 200 ml water
 • 175 gr + 25 gr + 75 gr rietsuiker
 • verse gember
 • 4 eieren
 • 50 gr vanillepuddingpoeder
 • 2 blaadjes gelatine
 • 500 ml volle room

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.