aardappelen met rucolaolie, snijbonen en komkommer

Ik begin steeds meer plezier te krijgen in het zelf bedenken van recepten.  Nu ja, zelf bedenken is misschien een groot woord.  Tenslotte zijn het geen wereldschokkende culinaire creaties.  Maar toch …

Waar ik vroeger niet in staat was om iets nieuws te proberen zonder een recept voor mijn neus en er dan iets lekker van te maken, slaag ik daar de laatste tijd toch al af en toe eens in.

Gisteren moest ik nog boodschappen gaan doen.  Zeer uitzonderlijk gebeurde dat zonder boodschappenlijstje.  Tja, ik wist het niet goed, wat te koken voor de rest van de week.  Ik heb dan ook geen enkel kookboek om iets uit te kiezen hé ;-).  Ik stond dus zonder enige voorbereiding in de groentenafdeling, rondkijkend in de hoop dat er opeens inspiratie en  zin zou komen.

En dat kwam, toen ik snijbonen zag liggen.  Het was al zeer lang geleden dat ik die had gegeten, dus die werden al als eerste in mijn karretje gelegd.  Ik dacht, snijbonen zijn groen, als ik nu nog eens wat groene dingen meeneem ? En zo kregen ze het gezelschap van een komkommer en rucola.  Iets in mij zei dat dat wel samen zou gaan.  Ik had komkommer immers al eerder gebruikt in een warm gerecht met Griekse pasta en spinazie (benieuwd naar dat recept, klik dan hier even door).

Uiteindelijk besloot ik om de rucola gedeeltelijk te gebruiken om er rucolaolie mee te maken, die ik dan zou gebruiken om (nieuwe, mmmmm) gebakken aardappelen extra smaak mee te geven.

De snijbonen werden gestoomd en kort gebakken met wat zwarte sesamzaadjes, de komkommer werd in kleine blokjes gesneden.

En voilà, een Peggy’s Pastime recept.  Nee, niet super vernieuwend maar wel lekker, héél lekker 🙂 ! Na 1 hap kreeg ik al een stevige duim van Stefan !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 400 gr snijbonen in schuine stukjes.  Schil zo’n 4 à 5 grote aardappelen en snij ze in blokjes (niet te klein).  Snij 1 sjalot fijn.  Snij 1/2 komkommer in blokjes.

Stoom eerst de snijbonen gedurende 1 minuut in de steamer op 120 ° of kook ze 4 minuten tot ze nog beetgaar zijn.

Stoom dan de aardappelblokjes gedurende 4 minuten in de steamer op 120 ° of kook ze gaar.

Ondertussen maak je de rucolaolie.  Doe een dik handvol rucola in de blender en voeg 10 eetlepels olijfolie toe.  Mix goed en kruid met een beetje fleur de sel en citroenpeper.

Begin dan met het bakken van de aardappelblokjes in wat olijfolie met roomboter.  Wanneer ze een mooi korstje hebben, voeg je wat van de rucolaolie toe.  Doe er niet alles direct bij, de aardappelen moeten niet zwemmen in die olie, ze moeten gewoon een dun laagje krijgen.

Bak ondertussen de sjalot in wat olijfolie met roomboter gedurende 1 minuut.  Voeg dan de gestoomde / gekookte snijbonen toe.  Laat dit een paar minuten bakken en strooi er dan wat zwarte sesamzaadjes en de komkommerblokjes bij.  Meng alles goed door elkaar en laat nog even kort bakken.

Tenslotte leg je alles samen voor het serveren.

Wat heb je nodig :

  • 400 gr snijbonen
  • 4 à 5 grote aardappelen
  • 1 sjalot
  • 1/2 komkommer
  • dik handvol rucola
  • 10 eetlepels olijfolie + extra om te bakken
  • fleur de sel
  • citroenpeper
  • roomboter
  • zwarte sesamzaadjes

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.