koolrabisteaks in fenegriekmarinade met puree

Recent is er in het Europees parlement gestemd over het al dan niet mogen gebruiken van termen als steak, burger, ed voor vegetarische alternatieven.

Volgens de vleesindustrie zou dit consumenten kunnen misleiden. Tja, als je nu bij deze blogpost als titel “koolrabisteaks” leest, dan verwacht je toch absoluut geen vleesrecept te krijgen ? Zou ik toch zo denken …

Gelukkig is de stemming in het voordeel van die alternatieven beslecht.

Ik zie zelf ook niet goed in waarom die termen niet zouden kunnen gebruikt worden. Het geeft ergens toch een idee van wat je kan verwachten, van de “vorm”. En tenslotte leven we in een tijd waarin vegetarisch eten populairder wordt dus …

Toen ik zelf in Flavour van Ottolenghi het recept voor koolrabisteaks zag, verwachtte ik een koolrabi in steakvorm, zonder vlees. Logisch, toch ? Ik was zeker direct benieuwd. Wij eten immers regelmatig koolrabi, vaak op een overheerlijke pizza. Bovendien had Stefan afgelopen week een prachtexemplaar geoogst in onze eigen mini – moestuin. Het was dus snel beslist wat hiermee zou gebeuren.

In Flavour worden de steaks geserveerd met een salade van grapefruit maar omdat de herfst toch overduidelijk in het land is, vond ik puree nu beter geschikt. Het bleek een zeer lekkere combinatie te zijn.

Er is wat tijd nodig om deze steaks te maken, maar dat komt vooral door het feit dat ze 1 uur in de oven moeten. De voorbereiding zelf stelt weinig voor.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Begin met het maken van een marinade door 2 eetlepels fenegriek, 6 kleine tenen knoflook (grof gehakt), 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder, 2 koffielepels kurkuma, 2 koffielepels kokosbloesemsuiker, het sap van 1 limoen, een snuifje fleur de sel en 75 ml olijfolie tot een pasta te mixen. Hou hiervan 2 koffielepels opzij.

Schil en snij 1 grote koolrabi, of 2 kleinere, in “steaks”. Snij ze hiervoor in de breedte in schijven van een 2 cm dikte. Ik had 4 steaks in totaal, dus 2 per persoon van een grote koolrabi. Je kan hier natuurlijk zelf kiezen hoeveel je gebruikt, afhankelijk van je eetlust. Eventueel moet je dan natuurlijk wel wat meer marinade maken.

Doe de marinade in een plat bord met opstaande rand, zodat je de steaks er gemakkelijk in kan doppen zodat ze rondom bedekt zijn.

Leg de steaks op een met bakpapier beklede bakplaat op voldoende afstand van elkaar, wrijf ze verder in met eventueel overgebleven marinade en dek ze goed af met aluminiumfolie.

Zet ze 1 uur in een voorverwarmde oven van 180 °.

Ondertussen maak je de puree.

Kook of stoom hiervoor de aardappelen zacht. Ik geef hier niet echt een hoeveelheid mee, je zal zelf wel kunnen inschatten of weten hoeveel je gebruikt voor puree.

Snij 1 ajuin zeer fijn. Bak deze kort in een mengeling van olijfolie en roomboter, en kruid met 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder. Doe er de aardappelen bij, een scheutje volle melk en 2 goed volle eetlepels zure room. Stamp de aardappelen tot puree en kruid met zwarte peper en fleur de sel. Voeg eventueel nog wat melk en / of zure room toe als de puree niet smeuïg genoeg is.

Na 1 uur in de oven verwijder je de aluminiumfolie van de koolrabisteaks, zet je de grill van de oven op de hoogste stand en gril je de steaks nog 4 minuten tot ze een mooi gekleurd korstje hebben.

Meng 2 eetlepels zure room met de opzij gehouden 2 koffielepels marinade.

Serveer alles samen en werk af met wat fijn gesneden bieslook.

Wat heb je nodig :

 • 2 eetlepels fenegriek
 • 6 kleine tenen knoflook
 • 2 x 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
 • 2 koffielepels kurkuma
 • 2 koffielepels kokosbloesemsuiker
 • sap van 1 limoen
 • 75 ml olijfolie + extra
 • fleur de sel
 • 1 grote koolrabi (of 2 kleine)
 • aardappelen voor puree
 • 1 witte ajuin
 • roomboter
 • volle melk
 • zure room
 • bieslook

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Een gedachte over “koolrabisteaks in fenegriekmarinade met puree

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.