lemon curd cheesecake

Er was eens een meisje dat 10 jaar geleden, op 1 mei 2013, besloot een blog te starten. Zomaar, zonder er goed over na te denken, zonder zich goed voor te bereiden. Gewoon omdat ze graag kookte en bakte en al eens de vraag kreeg om een recept te delen. Ze had bij een vriendin gezien dat een blog het ideale platform is om dingen te delen dus …

Totaal niet gehinderd door het feit dat ze een sukkel was met computers, dat ze geen technische kennis had om een blog op te bouwen, nam ze een kijkje bij het gratis Blogspot, zoals die vriendin had gezegd. En ze maakte een blog aan … Peggy’s Pastime.

Dat meisje, dat had je wel al geraden, ben ik dus. Het enige waar ik toen een beetje over nadacht was de naam, ik vond de 2 P’s na elkaar wel leuk, en de betekenis van “pastime” gaf wel weer waar het over ging. Want “pastime” dat betekent : an activity which occupies one spare time pleasant”. En dat is wat koken / bakken en fotograferen voor mij zijn, activiteiten die een leuke invulling geven aan mijn vrije tijd.

En nu zijn we 10 jaar verder, en kijk, Peggy’s Pastime bestaat nog steeds. En ook al zal het voor velen geen succes lijken, weinig volgers, weinig reacties, … voor mij is het toch mijn kindje, waar ik fier op ben.

De huidige versie heeft bloed, zweet en tranen gekost maar voor een sukkel zoals ik met computers is het heel wat. Ik ben er super tevreden mee, ik vind het mooi. Ja, dat is onbescheiden maar soms moet een mens zichzelf gewoon eens een compliment geven. En in het geval van mijn blog zal een ander het niet snel doen ;-).

Maar het belangrijkste is dat ik door mijn blog helemaal anders ben beginnen koken. Ik ontdekte andere keukens en andere smaken, ik maakte niet langer alleen de klassieke Vlaamse gerechten (niets mis mee maar er is zo veel meer), ik ontdekte vegetarisch koken, … kortom ik heb op die 10 jaar enorm veel bijgeleerd en hoe ik nu kook is in niets meer te vergelijken met hoe ik vroeger kookte.

Ik heb ook beter gerechten leren fotograferen. Ook al is er op dat gebied nog steeds een zeer lange weg te gaan, als ik vergelijk met de foto’s van de beginperiode is de vooruitgang al gigantisch.

En soms, heel soms, deelt iemand toch een gerecht dat ze gemaakt hebben op Instagram of Facebook, geïnspireerd door een gerecht op mijn blog, of volgt er een leuke commentaar. En dat maakt me dan weer gelukkig.

Dus ja, die 10 jaar Peggy’s Pastime wordt gevierd … met een lekkere lemon curd cheesecake.

Ik baseerde me hiervoor op het recept van de ricottacheesecake met frambozen, ook een toppertje dat hier al geregeld werd gemaakt. Deze cheesecake is minder kleurrijk maar even lekker, lekker fris en lichtjes zuur / zoet van smaak door de lemon curd.

BEREIDING (voor ongeveer 8 à 10 personen) :

Maak de bodem van de cheesecake. Meng hiervoor 100 gr roomboter (op kamertemperatuur, in kleinere blokjes) met 150 gr patisseriebloem een 55 gr kristalsuiker tot een korrelige massa. Even terzijde, dit is trouwens een zalige handeling, de ingrediënten tussen je vingers zo voelen veranderen van structuur.

Bekleed de bodem van een springvorm (diameter zo’n 25 cm) met bakpapier en beboter de randen.

Druk het deeg met de bolle kant van een lepel zo egaal mogelijk in de vorm.

Zet dit 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 150 ° tot de bodem net gaar is en lichtjes kleurt. Neem uit de oven en laat goed afkoelen.

Maak dan de vulling.

Meng 500 gr ricotta, 330 gr roomkaas (ik gebruik Philadelphia), 150 gr rietsuiker, 1 eetlepel vanillepasta en 125 gr lemon curd tot een glad mengsel.

Meng 1 eetlepel water met 1 eetlepel maïzena tot een papje en voeg dit, samen met 5 eieren, toe aan het mengsel.

Meng alles verder goed door elkaar.

Beboter de randen van de springvorm opnieuw en giet er de vulling in.

Zet de cheesecake gedurende 50 à 60 minuten in een voorverwarmde oven van 150 °. De vulling zal dan redelijk stevig zijn, maar het binnenste zal nog ietwat beweeglijk zijn. Je laat daarom de cheesecake nog 50 minuten in de gesloten, afkoelende oven staan. Hij zal dan verder stollen.

Na die tijd neem je de cheesecake uit de oven en laat je hem verder afkoelen in de koelkast.

Werk bij het serveren af met bloemsuiker.

Wat heb je nodig :

 • 150 gr patisseriebloem
 • 100 gr roomboter + extra om de springvorm te beboteren
 • 55 gr kristalsuiker
 • 500 gr ricotta
 • 330 gr roomkaas
 • 150 gr rietsuiker
 • 1 eetlepel vanillepasta
 • 125 gr lemon curd
 • 1 eetlepel water
 • 1 eetlepel maïzena
 • 5 eieren
 • bloemsuiker om af te werken

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.