red velvet – cheesecake brownies

Twee weken geleden gingen we nog eens naar de bioscoop, naar “A man called Otto”. Dit is een absolute aanrader, een prachtige film. Tom Hanks is geweldig als de verzuurde weduwnaar, die zijn buren het leven lastig maakt en nergens nog levensvreugde in lijkt te vinden. Zijn zelfmoordpogingen volgen elkaar op maar draaien telkens op niets uit. Hij mist zijn vrouw, is eenzaam en heeft het gehad met alles en iedereen. Tot er nieuwe buren arriveren, een gezin met 2 kleine kinderen, met een kluns van een vader en een super enthousiaste wervelwind van een moeder. Ja, het is misschien wat voorspelbaar dat zij hem veranderen, hem terug plezier in het leven geven maar het is zo leuk in beeld gebracht. Ondanks de toch wel zware thema’s zoals eenzaamheid en zelfmoord, is dit echt een ontspannende film waarvan je een goed gevoel krijgt.

Dat goed gevoel werd nog versterkt toen we bij thuiskomst proefden van deze red velvet – cheesecake brownies ! Yep, dat lees je goed, een combinatie van cheesecake én brownies, 2 zalig lekkere dingen.

Ik zag het recept in het boek “Zoet deeg” van Claudia van de blog Food from ClaudNine. Ik heb het recept een klein beetje aangepast, lees ik heb minder suiker gebruikt. Zo krijg je oa net iets meer de pure smaak van de chocolade. Wat betreft de brownies, je kan ze ook “gewoon” maken, dus zonder de kleurstof. Aan de smaak gaat dit niets veranderen, enkel aan het uitzicht. Maar toch, als je kan / wil, gebruik dan de kleurstof. Dan is er bij een aantal mensen blijkbaar toch nog een verrassingseffect. Door de rode kleur verwachten ze een smaak van rode vruchten, niet van chocolade heb ik ondervonden.

BEREIDING (voor een 12 à 14 porties) :

Klop 175 gr kristalsuiker minimum 5 minuten op met 3 eieren, tot je een luchtig, lichtgeel mengsel bekomt. Doe dit met de ballongarde van een keukenrobot als je kan, dan kan je ondertussen verder doen aan de rest.

Meng intussen voor de cheesecakelaag in een aparte kom 300 gr roomkaas (ik nam Philadelphia) met 50 gr kristalsuiker, 1 ei en 2 koffielepels vanille extract tot een glad mengsel. Zet dit even fris opzij.

Voeg dan aan het opgeklopte ei – suiker mengsel 165 gr gesmolten roomboter toe (ongezouten natuurlijk), samen met 1 potje rode voedingskleurstof (20 gr) en 2 koffielepels vanille extract toe. Meng alles goed door elkaar).

Meng in een aparte kom 135 gr gezeefde tarwebloem, een snuifje fleur de sel, 40 gr rauw cacaopoeder en 15 gr bakpoeder goed door elkaar.

Voeg dit toe aan de rest van het mengsel en spatel het voorzichtig door elkaar tot alles net gemengd is. Nu heb je ook je browniebeslag.

Bekleed een rechthoekige bakvorm (van 23 op 23 cm) met bakpapier. Ik heb 2 lagen afgewisseld over elkaar gelegd zodat ook alle wanden netjes bedekt waren.

Giet ongeveer 3/4de van het browniebeslag in de bakvorm. Verdeel hier het cheesecakemengsel over met een eetlepel. Tenslotte verdeel je de laatste 1/4de van het browniebeslag er over met een eetlepel. Draai dit met een mes voorzichtig door de cheesecakelaag. Dit is niet zo evident om mooi te krijgen dus als het niet echt lukt, laat het draaien met een mes dan achterwege. Ik heb dat ook redelijk snel opgegeven omdat het erop leek dat er nog weinig cheesecake zou te zien zijn (en dat is wel belangrijk).

Bak het mengsel 45 à 50 minuten in een voorverwarmde oven van 170 ° (boven- en onderwarmte). Test met een houten prikker of de brownie gaar is (= houten prikker moet er droog uitkomen).

Laat helemaal afkoelen in de vorm en snij er dan porties van.

Je kan deze 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast. Laat ze wel steeds op kamertemperatuur komen voor je er van eet, dan zijn ze smakelijker.

Wat heb je nodig :

  • 175 gr + 50 gr kristalsuiker
  • 3 + 1 eieren
  • 300 gr roomkaas (bv Philadelphia)
  • 2 + 2 koffielepels vanille extract
  • 135 gr gezeefde tarwebloem
  • snuifje fleur de sel
  • 40 gr rauw cacaopoeder
  • 15 gr bakpoeder
  • 165 gr gesmolten roomboter (ongezouten)
  • 1 potje rode voedingskleurstof – 20 gr

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.