linzenpaté

linzenpate

Bij de lunch eet ik eigenlijk zelden boterhammen met charcuterie.  Dat smaakt mij meestal niet zo goed.  Of ’t moet zijn dat het boterhammen met preparé zijn, mmmmmm.  Gelukkig ben ik nooit zwanger geweest, het idee alleen al dat ik maandenlang geen preparé zou kunnen, mogen eten ! Pure horror !

Hiermee wil ik niet zeggen dat ik ’s middags nooit boterhammen eet, maar meestal is dat dan met een kom lekkere soep.  Zo’n kom verse, zelf gemaakte soep, ook altijd top !

Ik wil echter ook wel eens iets anders dan soep.  Iets “vaster”.

Zo trok het recept voor deze linzenpaté, uit het boek Puur Eten van Pascale Naessens, direct mijn aandacht.  Linzen met eieren, cashew noten, wortelen en kruiden, dat kan toch alleen maar lekker zijn ?

Dit is niet alleen een lekkere lunch, maar het vult ook heel goed.  Ik heb pas late namiddag terug een beetje hongergevoel.  Helaas stopt het niet altijd het goestingske-in-zoet dat ik na de middag bijna standaard krijg.  Maar goed, laat dat je niet tegenhouden om deze linzenpaté ook eens te maken !

eidooier

BEREIDING (voor 2 à 3 porties) :

Spoel 400 gr linzen uit blik goed in water en laat ze uitlekken.

Snij 2 dikke wortelen in kleine blokjes, 1 witte ajuin en 3 teentjes knoflook zeer fijn.

Bak de ajuin en knoflook kort in een scheutje rijstolie.  Kruid met 2 bol staande koffielepels shichimi togarashi en laat kort nog even bakken.  En begin nu niet te stressen, dit klinkt raar maar dit is gewoon een kruidenmengeling die je bij Albert Heyn kan vinden.  Het bestaat uit szechuanpeper, sesamzaad, zwarte peper, nigellazaad, citroenschilgranulaat, gember, paprika, venkelzaad en cayennepeper.  Dat dit heerlijk ruikt, daar moet ik wel geen tekening bij maken zeker ?

Voeg dan de wortelblokjes toe en laat gedurende een 5 minuten bakken.

Tenslotte voeg je er de linzen aan toe en laat je alles nog een 5 minuten bakken, terwijl je regelmatig even alles omroert.

Laat dit afkoelen.

Kluts 4 eieren en voeg deze bij het afgekoelde mengsel.  Voeg deze zeker niet toe als het mengsel nog warm is want dan gaan de eieren stollen !

Doe er ook nog 2 x een handvol cashewnoten bij.

Meng alles goed door elkaar en giet dit in een met bakpapier beklede cakevorm.

Zet gedurende 30 à 35 minuten in een op 180 ° voorverwarmde oven.  Doe hier na 30 minuten de test zoals bij een cake.  Steek een mes in de paté, komt dit er droog uit dan is de paté ok, anders laat je hem nog een 5 minuten verder bakken.

Met 5 à 6 plakjes van deze linzenpaté heb je ’s middags een lekkere, voedzame lunch.

In het originele recept wordt er enkel zout en peper gebruikt, dus je moet de kruiden die ik heb gebruikt absoluut niet gaan halen als je niet wil.  Maar ik zou het toch even overwegen, het is de moeite waard.

Je kan eventueel ook champignons toevoegen zoals in het originele recept.  Aangezien ik daar niet zo zot van ben, heb ik die achterwege gelaten.

Wat heb je nodig :

  • 400 gr – 1 blik linzen
  • 2 dikke wortelen
  • 1 witte ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • rijstolie
  • 2 koffielepels shichimi togarashi
  • 4 eieren
  • 2 x een handvol cashewnoten

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.