matcha panna cotta taart

Er is een heel nieuw hoofdstuk toegevoegd aan mijn kookboek !

Dat kookboek bestaat wel alleen maar in mijn dromen maar toch werk ik er regelmatig aan, onder het motto “je weet maar nooit dat je iemand meekrijgt in je zotte dromen” ;-).

Voor wie nu even niet kan volgen, ik zou het dus super fantastisch geweldig vinden om ooit een kookboek te mogen uitbrengen.  Om het niet té zot te maken, zou ik mij dan aan 1 gerecht houden, dat zich leent voor verschillende bereidingen.

En dat gerecht is dus panna cotta.  Er staan hier al redelijk wat panna cotta recepten op de blog en afgelopen weekend heb ik “ontdekt” dat je met panna cotta dus ook een taart kan maken ! Dat kookboek gaat nog een dikke klepper worden ;-).

Voor het eindresultaat van deze taart was het wel een spannend afwachten.  Ik had mij namelijk niet echt op een recept gebaseerd, ik was zo’n beetje mijn gang gegaan.  En laat het verleden nu genoeg bewijzen leveren dat dit niet altijd een goed idee is …

Gelukkig loopt het ook al eens goed af, die creatieve bakbuien van mij.  Deze taart is lekker fris door de munttoetsen, de matcha smaakt er slechts subtiel door, door de combinatie met kokosmelk én matcha en pure chocolade zijn een echte match !

Ook al hou je niet van matcha, laat je daar zeker niet door afschrikken.  Deze taart smaakt niet naar gras (wat wel eens gezegd wordt van matcha).

BEREIDING (voor 4 personen) :

Begin met het maken van de bodem en de zijkanten.

Meng hiervoor 175 gr patisseriebloem met 60 gr rietsuiker en 125 gr roomboter (op kamertemperatuur) tot je een korrelige massa bekomt.

Snij een dik handvol muntblaadjes zeer fijn en meng onder deze massa.

Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en beboter de opstaande randen.  Mijn springvorm heeft een diameter van zo’n 19 cm.

Verdeel het deeg met de bolle kant van een lepel over de bodem en tegen de opstaande randen.  Let er op dat je het tegen de randen slechts dun uitsmeert.

Zet de vorm zo’n 45 minuten in een voorverwarmde oven van 150 ° tot het deeg lichtjes kleurt.  Laat het daarna in de vorm afkoelen.

Maak ondertussen de panna cotta.

Brenk 500 ml kokosmelk tot net aan de kook.  Voeg er het merg van 1 vanillestokje en 50 gr rietsuiker aan toe en roer goed tot de suiker gesmolten is.

Neem van het vuur en doe er 3 afgestreken eetlepels matcha poeder bij en 1 zakje agar agar, gemengd met 3 eetlepels water.  Meng alles goed door elkaar en laat een 20 minuten afkoelen op kamertemperatuur.

Bestrooi de bodem lichtjes met rauwe cacaopoeder.

Verdeel de panna cotta over de bodem en laat opstijven in de koelkast gedurende minstens een 2 à 3 uur.

Snij voor het serveren nog een handvol munt en een 100 gr pure chocolade (min 70 % cacao) fijn.  Verdeel deze over de taart.

Wat heb je nodig :

  • 175 gr patisseriebloem
  • 60 gr + 50 gr rietsuiker
  • 125 gr roomboter
  • 2 x handvol muntblaadjes
  • 500 ml kokosmelk
  • merg van 1 vanillestokje
  • 3 eetlepels matcha poeder
  • 1 zakje agar agar
  • rauwe cacaopoeder
  • 100 gr pure chocolade (min 70 % cacao)

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.