gegratineerde prei met cashewroom

Never judge a book by it’s cover …

En toch is dat wat ik maanden gedaan heb.  Toen ik voor de eerste keer “Heel veel veg” van Hugh Fearnley – Whittingstall in de boekhandel zag staan heb ik het, ondanks dat de titel meer dan verraadt dat het over vegetarische recepten gaat, niet eens vast gehad of doorbladert.  De cover sprak me gewoon niet aan, de tekeningen niet en vooral de titel in knalroze letters niet.  Het leek me zo’n oubollig boek.  Zijn naam doet er waarschijnlijk ook niet veel goeds aan.  Hij klinkt niet direct hip en mee met de tijd.  Daar kan hij natuurlijk zelf niet aan doen, maar toch.

Tot ik in Delicious een aantal recepten van hem zag staan.  Deze klonken goed, zeer goed zelfs, vernieuwend, smaakvol, origineel, …

Ik besloot om dit boek dan toch eens vast te pakken en eens deftig te doorbladeren.  Ik zag al direct een aantal recepten die me in grote mate aanspraken.  En zo kwam dit boek dan toch in mijn boekenkast terecht.

Tot nu toe heb ik er zeker geen spijt van gehad.  Ik weet zelfs niet goed wat eerst klaar te maken, het klinkt allemaal zo goed.  Ik denk dat ik er nu al zo’n 7 recepten uit heb klaargemaakt en ze waren allemaal om te lekkerder.  Het wordt dus tijd dat ik wat van die lekkernijen met jullie begin te delen !

Deze gegratineerde prei is eigenlijk zeer simpel klaar te maken.  Ok, je mag niet vergeten om je cashewnoten tijdig in koud water te leggen maar voor de rest is hier niets lastig / moeilijk aan.  In het boek maakt hij er nog splijtkool bij maar dat heb ik achterwege gelaten.

Ik maakte hierbij aardappelpuree, een top combinatie !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Begin met minstens 3 uur op voorhand 75 gr cashewnoten te weken in koud water.

Meng 40 gr 5-granenvlokken met 20 gr amandelschilfers en zet opzij.

Snij 1 grotere witte ajuin fijn.  Bak deze een 10-tal minuten in olijfolie met roomboter, kruid met 1 eetlepel curry poeder.  Wanneer de ajuin lichtjes kleurt is hij goed.  Zet het vuur zeker niet te hoog, dat hij niet verbrandt !

Snij 2 kleinere of 1 grote prei in ringen en stoom ze 1 minuut of kook een 5-tal minuten.  Laat goed uitlekken.

Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze in een blender.  Giet er 350 ml hete groentenbouillon bij en blend tot een glad mengsel.  Doe er dan de gebakken ajuin bij en 1 stevige koffielepel pittige mosterd.  kruid met een snuifje fleur de sel en zwarte peper.  Blend alles nogmaals goed.

Schep de prei in een ovenschotel en giet er de cashewroom over.  Werk af met het mengsel van 5-granenvlokken en amandelschilfers.

Laat dit in een voorverwarmde oven van 190 ° bakken gedurende een 25 minuten, tot de amandelschilfers lichtjes kleuren en de room borrelt.

Wat heb je nodig :

 • 75 gr cashewnoten
 • 40 gr 5-granenvlokken
 • 20 gr amandelschilfers
 • 1 witte ajuin
 • olijfolie
 • roomboter
 • 1 eetlepel currypoeder
 • 2 kleinere of 1 grote prei
 • 350 ml groentenbouillon
 • 1 koffielepel mosterd
 • fleur de sel
 • zwarte peper

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.