parelspelt met peterseliewortelchips en gebakken peterseliewortel

Dju toch, wat ben ik goed …

Ja, sorry hé, maar af en toe moet een mens gewoon alle bescheidenheid even overboord gooien en zichzelf eens een stevig compliment geven !

Ik doe dat nu voor het bedenken van dit recept.  Het is er echt eentje om U tegen te zeggen, zooooo lekker.  Zelfs nu, ongeveer 4 uur nadat ik het heb gegeten, zit ik er nog van te genieten.

Af en toe waag ik me er wel eens aan, een recept dat ik zelf bedenk, waarbij ik me niet laat leiden door een recept uit een kookboek of vanop een blog dat ik naar smaak aanpas.  Uit het verleden is gebleken dat deze recepten niet altijd even succesvol zijn (om het nog zacht uit te drukken), dat ze op hun best gewoon eetbaar zijn.

Dit recept is echter de grote uitzondering op de regel.  Ik was er gewoon van onder de indruk, van het recept, van mezelf, …

Maar goed, ik zal maar snel terugkeren naar mijn bescheiden, gebruikelijke, persoonlijkheid.  Kwestie van met de voetjes op de grond te blijven hé ;-).

Maar toch blijf ik erbij dat dit een top recept is !

Stop er nu mee, Peggy !

Nee, even serieus.  Als je nog nooit peterseliewortel hebt gegeten, maak hem dan voor de eerste keer maar eens op deze manier klaar.  Je zal het je niet beklagen.  Peterseliewortel en peterselie zijn (natuurlijk, logisch) een super combinatie.

Peterseliewortel is één van de vergeten groenten.  Qua uiterlijk lijkt hij wel het tweelingbroertje van de pastinaak.  De smaak is ook ietwat zoet maar niet zo zoet als pastinaak, er zit net iets meer pit in vind ik.  Hier in de buurt heb ik de peterseliewortel enkel nog maar bij Colruyt gevonden, dus ik denk dat het niet zomaar overal te verkrijgen is.  Maar ga er zeker eens naar op zoek … en probeer dan dit recept ;-).

BEREIDING (voor 2 pers) :

Begin ongeveer een uur op voorhand aan de saus.  Meng hiervoor 250 ml volle room met 1/2 witte ajuin (mag grof gesneden zijn), een handvol platte peterselie en flink wat citroenpeper.

Breng de room aan de kook.  Van zodra hij kookt zet je het vuur laag en laat je dit mengsel sudderen gedurende een 45 minuten.

Giet het daarna door een zeef.

Kook 125 gr parelspelt volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snij ondertussen 1 peterseliewortel met een mandoline in zeer dunne schijfjes.  Frituur deze gedurende ongeveer 1 minuut, tot de randen lichtjes bruin kleuren.  Doe dit in verschillende porties zodat er niet teveel peterseliewortel tegelijkertijd in de friteuse ligt.  Laat de chips uitlekken op keukenpapier.

Snij dan 2 peterseliewortels in de lengte in 4.  Stoom deze gedurende 2 minuten (of kook ze een 5 minuten) tot ze nog wat beet hebben.

Bak 1/2 fijn gesneden witte ajuin in een mengeling van roomboter met olijfolie.  Voeg er de gestoomde / gekookte peterseliewortel aan toe en bak tot ze lichtjes kleuren.

Doe er dan de gekookte parelspelt bij en giet er ook de gezeefde saus over.

Meng alles goed door elkaar en laat nog kort bakken.

Hak ondertussen nog wat platte peterselie grof.

Serveer de parelspelt met de gebakken peterseliewortel met daarop de chips en werk af met peterselie.

Wat heb je nodig :

  • 3 peterseliewortels
  • 250 ml volle room
  • 1 witte ajuin
  • handvol platte peterselie + extra voor de afwerking
  • citroenpeper
  • 125 gr parelspelt
  • olijfolie
  • roomboter

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.