rijstpap

rijstpap

Als de hemel echt bestaat en als ze daar effectief altijd rijstpap eten, dan hoop ik zoooo dat ik daar ooit ga terechtkomen ;-).  Ik ben immers verzot op rijstpap.

Reeds jaren maak ik deze volgens een recept uit Ons Kookboek (je weet wel, dat boek dat waarschijnlijk 90 % van de Vlaamse vrouwen heeft leren koken).  Nu is dat natuurlijk niet echt een kookboek met hippe recepten.  Mijn versie is er dan nog eentje van al minstens zo’n 20 jaar oud.  En vroeger moesten alle gerechten toch precies wat steviger en zwaarder zijn om goed te zijn, om in de smaak te vallen.

Ook de rijstpap volgens hun recept is niet direct een voorbeeld van luchtige rijstpap.  Hoewel de smaak zeker goed zat, was ik dat toch wel een beetje beu, dat “blok” rijstpap.

Na wat zoekwerk heb ik een recept uitgedokterd, dat dit weekend met glans de test heeft doorstaan.  De rijstpap is lekker van smaak én luchtig en romig van textuur.

Ik heb nu rijstmelk gebruikt ipv volle melk.  Dit zorgt er precies ook al voor dat de rijstpap niet zo snel aan de bodem van de pot kleeft.  Vroeger stond ik daar zo’n 40 minuten aan dat vuur, bijna constant te roeren en dan nog had ik het bijna altijd zitten.  De rijst kleefde aan de bodem en de pot achteraf schoonmaken was wel een karwei.

Er zit ook bewust geen suiker in het recept.  Tenslotte eet je de rijstpap al met bruine suiker, dus eigenlijk is dat een overbodig ingrediënt vind ik.

Ik heb ook minder dessertrijst gebruikt, wat de structuur ook al veel minder vast maakt.

En dan natuurlijk hét trucje om de rijstpap luchtig en romig te maken … slagroom toevoegen.  Dit geeft echt een immens verschil.

Nee, mijn vroegere recept, dat gaat niet meer gebruikt worden.

rijstkorrels

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Breng 1 ltr rijstmelk aan de kook, samen met de zaadjes van 1 vanillestokje en het vanillestokje zelf.

Voeg er dan, naar smaak, 1 à 2 koffielepels kaneel, 1 capsule saffraan, een snuifje kurkuma en 100 gr dessertrijst aan toe.

Meng alles goed door elkaar.

Door de saffraan en kurkuma krijgt de rijstpap een intense gele kleur.

Laat dit dan gedurende een 40 minuten pruttelen op een zacht vuur.  Roer alles af en toe even om.

Na de kooktijd haal je het vanillestokje eruit en laat je de pot met rijstpap afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur.

Ondertussen klop je 100 ml volle room samen met een beetje poedersuiker tot een luchtige slagroom. Spatel deze voorzichtig onder de rijstpap.

Verdeel het mengsel dan over 4 potjes en laat goed afkoelen in de koelkast.

Wat heb je nodig :

  • 1 ltr rijstmelk
  • 1 vanillestokje
  • 1 à 2 koffielepels kaneel
  • 1 capsule saffraan
  • snuifje kurkuma
  • 100 gr dessertrijst
  • 100 ml volle room
  • poedersuiker

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.