Voilà, weer een stap / recept dichter bij mijn kookboek 😉 !
Ja, voor wie het nog niet zou weten, ik heb zo’n stiekeme (of eigenlijk toch niet zo stiekeme) droom over het uitbrengen van een eigen kookboek. Een kookboek met allemaal panna cotta recepten, zoet én hartig.
Nu is de kans bijzonder groot dat dit altijd een droom zal blijven maar hé wat zou het leven zijn zonder dromen ?
Toch probeer ik regelmatig nieuwe panna cotta recepten te verzinnen. Gewoon, voor het geval dat er ooit iemand zo zot zou zijn om dit samen met mij te maken ;-). Ik heb zelfs best al wat verschillende soorten panna cotta gemaakt, vul het maar eens in bij “zoeken” …
Dit is weer een nieuw panna cotta recept, voor het hoofdstuk “hartig”. Spruitjes en coppa vormen een lekkere combinatie, dat bewees deze pasta met spruitjes en coppa al. Dus dacht ik waarom eens niet proberen om er een, denk ik toch wel, originele panna cotta mee te maken ?
Het was een beetje bang wachten op Stefan zijn reactie maar al na de eerste hap kreeg ik een duimpje omhoog 🙂 ! Ik was er zelf ook best wel tevreden mee, met het resultaat.
Dus, probeer het maar eens, zelfs als je geen spruitjes liefhebber bent. En laat dan zeker weten wat je er van vondt.
BEREIDING (voor 2 grotere porties of 4 kleinere porties) :
Maak 20 spruitjes schoon en snij ze doormidden.
Meng 4 eetlepels olijfolie met het sap van 1 limoen, 2 koffielepels komijn en 1 in schijfjes gesneden teentje knoflook.
Voeg hier de spruitjes aan toe en meng goed zodat alle spruitjes bedekt zijn met een laagje.
Leg de spruitjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °.
Ondertussen breng je tegen het einde van de baktijd 500 ml volle room met een snuifje fleur de sel aan de kook. Doe er de in de oven gebakken spruitjes bij en laat nog even kort sudderen.
Mix de room met de spruitjes en giet door een zeef zodat je een glad mengsel overhoudt.
Breng dit terug aan de kook en voeg 1 zakje agar agar toe (in een klein beetje water geweekt). Roer goed en laat nog 2 minuten sudderen.
Verdeel de spruitjes panna cotta dan over 2 glazen (dan heb je een redelijk stevig voorgerecht) of over 4 glazen (dan heb je een niet te zwaar voorgerecht waar nog wel wat op mag volgen, voor de feestdagen bijvoorbeeld 😉 ).
Laat dit een paar uurtjes afkoelen in de koelkast.
Bak 10 sneetjes coppa krokant in een anti aanbakpan in een minieme hoeveelheid olijfolie. Laat deze uitlekken op keukenpapier en snij dan in kleine stukjes.
Verdeel bij het serveren de coppa over de panna cotta.
Wat heb je nodig :
- 20 spruitjes
- 4 eetlepels olijfolie
- sap van 1 limoen
- 2 koffielepels komijn
- 1 teentje knoflook
- 500 ml volle room
- fleur de sel
- 1 zakje agar agar
- 10 sneetjes coppa
SMAKELIJK 🙂 !