zalmburgers met broccoli – paksoi puree

Ik heb een mooi compliment gekregen van een buurvrouw.

Stefan stond buiten de auto af te wassen, ik was bezig in de keuken. Die buurvrouw zei tegen hem “je zal straks weer kunnen genieten van lekker eten, het ruikt hier weer zo goed, zoals altijd als ik hier passeer”. Ik was natuurlijk blij dat te horen 🙂 !

Onze dampkap geeft uit op de buitenmuur langs een voetgangerswegel, en zo kan die buurvrouw dan telkens als ze tijdens de week ’s avonds met haar hondje passeert, mee genieten van de geur van mijn kookkunsten.

En ja, in alle bescheidenheid, ik kan best wel lekker koken, over ’t algemeen. Het loopt natuurlijk al eens fout af, vooral als ik weer absoluut zelf een recept vanaf 0 wil verzinnen, maar meestal is het best wel ok en lekker, met bijpassende heerlijke geur.

Door dit gerecht rook ons hele huis naar zalm. Voor mij leuk, voor Stefan iets minder. Hij is immers geen fan van zalm. Toch wilde hij dit gerecht een kans geven “omdat het er zo smakelijk uitziet op de foto in het kookboek”.

Mijn foto is niet mijn beste werk maar geloof me, het is wel een heerlijk gerecht. Inspiratie haalde ik bij Pascale Naessens maar omdat enkel broccolipuree bij de zalmburgers mij een beetje karig leek, koos ik er voor om er ook het wit van paksoi bij te verwerken.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 2 teentjes knoflook en 2 lente-uitjes in schijfjes. Doe deze samen met 2 zalmfilets zonder vel in de blender, voeg een snuifje fleur de sel, wat peper en een mespunt gerookt paprikapoeder toe en mix fijn.

Vorm van dit mengsel 6 kleine burgers.

Ondertussen stoom of kook je de roosjes van 1,5 à 2 broccoli gaar.

Snij nog eens 5 lente-uitjes fijn en bak ze in een mengeling van olijfolie met een klein beetje boter. Voeg hier de broccoli aan toe en maak er puree van. Kruid met wat peper en fleur de sel.

Snij ook het wit van 1 paksoi in schijfjes (het groen, dat kan je gebruiken in een ander recept, dat ik hier later ook nog ga delen). Bak deze kort in wat olijfolie en voeg dan 1 à 2 eetlepels smoked shoyu soja saus toe. Meng goed en laat nog even bakken tot de paksoi donkerder kleurt.

Ondertussen bak je ook de zalmburgers in een mengeling van olijfolie en boter tot ze mooi kleuren (een paar minuten aan elke kant).

Verdeel wat broccolipuree over een bord, leg er de paksoi op en de zalmburgers en werk eventueel af met nog wat lente-ui.

Wat heb je nodig :

 • 2 teentjes knoflook
 • 5 à 6 lente-uitjes
 • 2 zalmfilets zonder vel
 • fleur de sel
 • peper
 • gerookt paprikapoeder
 • 1,5 à 2 broccoli
 • olijfolie
 • boter
 • wit van 1 paksoi
 • 1 à 2 eetlepels smoked shoyu soja saus

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.