zucotto

zucotto

Vandaag was het anti-dieet dag.  Een dag naar mijn hart ;-).  Een dag om te genieten van een lekker dessertje …

Eén ding kan ik jullie al verzekeren, schuldgevoelens komen er niet boven wanneer ik dit eet (voor zover die ooit al boven komen bij mij ;-)).  Dit is gewoon een zalig lekker dessert, zo eentje waarbij je het kommetje wil uitlikken om toch maar niets verloren te laten gaan ;-).  Ja, het is een caloriebom, ja er zit suiker in én volle room én mascarpone …  En dan ? Het leven is echt wel te kort om nooit eens te genieten van iets zoet.  Zolang je daar niet in overdrijft, zie ik echt geen probleem.  Ik krijg het zelfs wat op mijn heupen van dat overdreven gezondheidsgedoe, ik vind echt dat we doorslaan.  Ok, je moet je zeker niet volproppen met fastfood en van die kant-en-klare maaltijden maar het tegenovergestelde vind ik ook niet goed.  Jezelf nooit eens iets gunnen, constant letten op alles wat je eet, waar zit hem dan nog het plezier ? Dus ga gerust eens naar de frituur, eet een ijsje…  Maar doe het niet dagelijks , gewoon af en toe en geniet er dan nog eens zo veel van.

Deel je dezelfde mening, ga er dan voor zou ik zeggen, maak di dessert ook eens.  Je zal het je niet beklagen ! Ik ben in ieder geval blij dat ik dit recept ooit eens heb gevonden.  Als ik het mij goed herinner stamt het uit de tijd toen “Komen Eten” nog leuk was, toen er nog mensen meededen die effectief konden koken, die niet dachten dat Sint-Jakobsnoten effectief noten zijn, die niet enkel met hun kop eens op TV wilden komen.

dsc_0319

BEREIDING (voor 6 pers) :

Klop 250 ml volle room samen met 50 gr poedersuiker op tot yoghurtdikte.

Klop ook 3 eidooiers samen met 50 gr poedersuiker tot een luchtig, bleek mengsel.  Hier voeg je 375 gr mascarpone aan toe en je mengt het goed door elkaar.

Ondertussen laat je 1 gelatineblaadje in koud water weken en verwarm je 4 eetlepels amaretto en 4 eetlepels straffe koffie op een zacht vuur.  In dit amaretto / koffie mengsel los je de gelatine op.  Doe dit wel pas vlak voor je het gaat toevoegen aan het mascarpone mengsel, zodat het nog goed vloeibaar is.

Zoals gezegd, je voegt dus het amaretto / koffie mengsel toe aan het mascarpone mengsel.  Meng beide goed door elkaar en voeg dan de opgeklopte room toe.  Spatel deze voorzichtig door de rest.

Verdeel over 6 potjes en laat minstens 45 minuten afkoelen in de ijskast.

Rooster ondertussen 125 gr amandelschilfers in een anti aanbak pan op niet te hoog vuur.  Blijf er zeker bij en roer regelmatig alles even om want de amandelschilfers verbranden snel !

Voeg deze, samen met wat chocoladeschilfers, toe aan de zucotto vlak voor het opdienen.

Wat heb je dus nodig :

  • 250 ml volle room
  • 100 gr poedersuiker
  • 3 eidooiers
  • 375 gr mascarpone
  • 1 gelatineblaadje
  • 4 eetlepels amaretto
  • 4 eetlepels straffe koffie
  • 125 gr amandelschilfers
  • chocoladeschilfers

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.