aardappel – raapjes – courgette gratin

aardappel-raapjes-courgette-gratin

Afgelopen zaterdag was ik lui, echt lui.  Ik heb de ganse dag in pyjama rondgelopen.  Nu was het er wel eentje met stijl, van Woody ;-), maar toch ….  Ik denk dat, als we ’s avonds niet weg hadden gemoeten, ik het klokje rond in pyjama had gelopen / geslapen.  Erg hé ?

Gelukkig dus dat we weg moesten en ik ’s avonds toch mijn pyjama moest uitdoen.  We hadden tickets voor Amaluna, van Cirque du Soleil.  Ik ben grote fan van hun shows, die zijn altijd zo magnifiek, zo betoverend, zo spectaculair, zo WOW ! Ook nu was het weer top, prachtige kostuums, prachtig decor en prachtige acts.  Acts die meestal ook nog zo spectaculair waren dat ik bijna de ganse avond met mijn mond heb open gezeten denk ik.  Als je dit nog nooit gedaan hebt, geloof me, je mist iets ! Wat het voor mij ook al zo super maakt is het feit dat het een circus zonder mishandelde dieren is.  De enige diersoort die al eens ‘mishandeld’ wordt, zijn de toeschouwers die net op tijd binnen komen en het slachtoffer worden van enkele grappen uitgehaald door de clowns van dienst ;-).

Maar goed, terug naar de luie kant van zaterdag.  Aangezien ik dus lui was, had ik ook niet echt veel zin in uitgebreid koken.  Bovendien, in pyjama naar de supermarkt, het is geen zicht hé.  Dus werd de ijskast / voorraadkast eens grondig bekeken en zo kwam dit gerecht tot stand.  Aardappelen, melk en room heb ik sowieso wel altijd in huis, raapjes had ik een week daarvoor gekocht zonder enig echt recept in gedachten (altijd een slecht idee in mijn geval, zo is er al veel verdwenen op de composthoop) en een courgette lag hier ook nog weg te kwijnen.  Ik dacht, dat moet samen toch wel iets lekker kunnen vormen en besloot een gratin te maken met niet alleen aardappelen maar ook dus raapjes en courgette.

Het resultaat was een geslaagde, vegetarische, lekkere, pittige ovenschotel, zeker voor herhaling vatbaar (voor als er nog eens zo’n luie zaterdag komt of zo …).

raapjes

BEREIDING (voor 2 pers) :

Beboter een ovenschotel met roomboter en wrijf er met 1 doormidden gesneden teentje knoflook over.  Dit teentje knoflook mag daarna weg.

Snij dan een 3 à 4 grotere aardappelen in fijne schijfjes met de mandoline.  Doe dit ook met 1 courgette en 5 raapjes.

Zet ondertussen 100 ml volle melk, samen met 400 ml volle room op een zacht vuurtje.  Warm dit lichtjes op (het moet niet koken) en voeg er 1 à 1,5 goed bol staande koffielepel vadouvan aan toe (dit is de Franse versie van curry kruiden, zeer lekker met een fantastische geur).

Leg een laagje aardappelschijfjes in de ovenschotel, met daarop de schijfjes courgette en raapjes.  Strooi hierover 2 fijn gesneden teentjes knoflook en wat peper en zout.  Eindig dan met terug een laagje aardappelschijfjes.

Giet het warme melk / roommengsel erbij en zorg dat alles bijna volledig onderstaat (doe er desnoods nog een beetje extra room bij).  Je moet de laatste aardappelschijfjes wel nog zien liggen, ze hoeven enkel wat bevochtigd te worden.  Zo krijg je een lekker korstje op de gratin.

Zet de schotel gedurende ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °.  Test dan even of je met een vork door de laagjes kan steken.  Indien dit kan, is alles gaar, indien niet, dan laat je het nog even in de oven staan.

Wat heb je nodig :

  • roomboter
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 à 4 aardappelen
  • 1 courgette
  • 5 raapjes
  • 100 ml volle melk
  • 400 ml volle room
  • 1 à 1,5 koffielepel vadouvan kruiden
  • peper
  • zout

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *