brookies

Vorig weekend was een weekend van eerste keren.

Zaterdagavond gingen we voor de allereerste keer ooit kijken naar een balletvoorstelling, Giselle in de Opera Antwerpen. Het was best spannend, we wisten beide toch niet zo goed wat te verwachten, of het effectief wel iets voor ons ging zijn. Die vrees bleek echter ongegrond want het bleek een fenomenaal mooie voorstelling. We hebben er beide echt van genoten, het is zeker voor herhaling vatbaar. Bovendien was niet alleen het ballet zelf prachtig, ook het gebouw is een architecturale parel. Dit gaf nog eens een extra dimensie aan ons avondje uit.

Zondag was het dan tijd voor een andere allereerste keer … namelijk brookies maken ! Euh, wat ? Brookies ?

Nee, dat is geen schrijffout, dat is ook niets raar of bizar, dat is gewoon een combinatie van brownies en cookies. Brookies dus !

Het is het eerste recept dat ik klaarmaakte uit een nieuw kookboek, namelijk Zoet Deeg van Claudia van Food fromClaudNine. Dit boek staat vol zalige, zoete recepten, telkens met prachtige foto’s waar je spontaan van begint te kwijlen. Er was dus zeker wel wat keuzestress, bij het beslissen wat ik eerst zou maken. De brookies hadden echter al snel mijn volle aandacht. Zo’n top combinatie, dat moest ik toch gewoon proberen.

Het bleek een goede beslissing want deze zijn echt heerlijk ! Het smeuïge van een brownie, gecombineerd met het krokantere van een cookie. Geloof me, je gaat nog zelden een betere combinatie tegenkomen.

Nu moet ik alleen nog zien uit te zoeken hoe je dit nu eigenlijk uitspreekt … Is het met een “oo” zoals in brownies of eerder een “oe” zoals in cookies ? Wie helpt mij ?

BEREIDING (voor een 12 à 16 brookies)

Laat 4 eieren en 250 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur komen.

Begin dan met het browniebeslag.

Klop hiervoor gedurende minstens 5 minuten 2 eieren, 1 eidooier en 150 gr kristalsuiker tot een luchtig, lichtgeel mengsel.

Smelt op een zeer zacht vuur of au-bain-marie 125 gr roomboter samen met 50 gr chocolade 100 % en 150 gr chocolade 85 %. Indien je geen chocolade 100 % hebt, kan je natuurlijk ook 200 gr chocolade 85 % gebruiken, of zelfs 70 % zoals in het originele recept. Ik hou echter wel van een echt goede chocoladesmaak. Zorg dat de roomboter en chocolade goed vermengd zijn tot een glad mengsel.

Laat dit mengsel afkoelen tot het nog net iets warmer dan kamertemperatuur is. Giet het dan langzaam en voortdurend roerend bij het ei-mengsel. Voeg er ook 2 gr vanille-extract aan toe.

Meng in een andere kom 5 gr bakpoeder, 1 gr zout (ik gebruikte fleur de sel) en 100 gr gezeefde tarwebloem. Hou deze kom als ze terug leeg is opzij voor het cookiebeslag.

Spatel dit door de het natte beslag tot alles net goed gemengd is.

Bekleed een rechthoekige bakvorm van 15 op 22 cm met bakpapier en giet het browniebeslag er in.

Begin dan aan het cookiebeslag.

Klop 125 gr roomboter en 75 gr kristalsuiker tot een luchtige massa. Hier is het zeer belangrijk dat de boter op kamertemperatuur is, mals is om ze goed te kunnen kloppen.

Voeg 1 ei en 2 gr vanille-extract toe en meng goed door elkaar.

Meng in een andere kom (degene van eerder bij het browniebeslag) 5 gr bakpoeder, 1 gr zout (ik gebruikte fleur de sel) en 60 gr gezeefde tarwebloem.

Spatel deze droge ingrediënten door de andere ingrediënten tot alles net goed gemengd is.

Hak 50 gr pure chocolade in stukjes (niet te klein). Meng deze voorzichtig door het cookiebeslag.

Verdeel het cookiebeslag over het browniebeslag.

Dek de bakvorm goed af met aluminiumfolie en bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 % (onder- en bovenwarmte).

Verwijder dan de aluminiumfolie en bak nog eens 20 minuten. Test met een houten prikker of deze redelijk droog uit het beslag komt. Zo niet, als er echt nog beslag meekomt aan de prikker, laat dan nog een 2 minuten bakken. Zeker niet langer want dan gaat de brownie te droog worden.

Laat volledig afkoelen in de bakvorm. Snij in afzonderlijke porties, brookies. Het is redelijk zwaar dus maak de brookies niet te groot. Eet er dan liever nog een 2de ;-).

Je kan dit een dag of 3, 4 bewaren in de koelkast maar haal dan wel de brookies die je nodig hebt een half uurtje eerder uit de koelkast anders smaakt het niet zo lekker, als ze te koud zijn.

In het originele recept wordt dus chocolade met een lager cacao gehalte gebruikt, maar ik vind de smaak op deze manier echt lekker, je proeft de chocolade goed. Ik gebruikte ook minder suiker maar ben je iemand die toch echt zoet zoet wil, gebruik dan 200 gr kristalsuiker bij het browniebeslag en 150 gr bij het cookiebeslag, zoals in het originele recept.

Wat heb je nodig :

voor het browniebeslag

  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 150 gr kristalsuiker
  • 125 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 50 gr chocolade 100 %
  • 150 gr chocolade 85 %
  • 2 gr vanille-extract
  • 5 gr bakpoeder
  • 1 gr zout (fleur de sel)
  • 100 gr gezeefde tarwebloem

voor het cookiebeslag

  • 125 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur, goed mals)
  • 75 gr kristalsuiker
  • 1 ei
  • 2 gr vanille-extract
  • 5 gr bakpoeder
  • 1 gr zout (fleur de sel)
  • 60 gr gezeefde tarwebloem
  • 50 gr pure chocolade (in stukjes)

SMAKELIJK  !

Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !

Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.