noedels met paddenstoelen – gembersaus

Er zijn tegenwoordig heel veel kookboeken, waaronder veel prachtige kookboeken. Toch springt er soms nog eens eentje helemaal uit, eentje dat net nog dat tikkeltje extra heeft. Het kookboek dat ik vorige week kocht, Vegan Comfort van Milou van der Will van de fantastische blog The Green Chopstick, is er zo eentje.

De cover van dit kookboek is niet de “klassieke” foto van een gerecht maar een mooie tekening, een tekening die de aandacht trekt in de sectie kookboeken in de boekhandel. Kijk maar …

Toen ik het boek even doorbladerde vielen de mooie, sfeervolle foto’s ook op, naast de vele recepten die ik zag die me al direct aanspraken. Ik ben dan misschien geen veganist maar ik eet wel graag vegetarisch dus waarom niet af en toe nog eens een stapje verder gaan ? En zo stond ik al snel aan de kassa met dit kookboek.

Het eerste gerecht dat ik maakte waren deze noedels met paddenstoelen – gembersaus. Bij het recept staat dat dit gerecht “een willekeurige herfstige dag omtovert tot een warme, troostrijke happening”. En ik moet zeggen, dat is niet gelogen. Ook al ben ik eigenlijk niet direct een topfan van paddenstoelen, ik heb absoluut genoten van dit gerecht. Het is wel degelijk vegan comfort op zijn best ! Zeker bij het weer van de afgelopen dagen !

Wat betreft de paddenstoelen, hier kan je je eigen voorkeur gebruiken. Ik heb ook niet alle soorten uit het originele recept gebruikt. Voor de jenever ging ik voor hop jenever van Brouwerij Verhofstede, een streekproduct uit eigen dorp. Voor de noedels staat ook een recept in het boek maar daar heb ik mij nog niet aan gewaagd. Ik ben gewoon voor soba noedels uit de supermarkt gegaan. Maar ook voor deze zou ik zeggen, neem je favoriete noedels.

BEREIDING (voor 2 personen) :

Begin met het maken van de saus door 2 eetlepels hoisinsaus, 2 eetlepels Gimber (of gembersiroop), 1 eetlepel tamari sojasaus, 1 goed gevulde eetlepel tomatenpuree en 2 eetlepels water goed te mengen in een kommetje.

Snij dan een 3 cm verse gember in dunne plakjes en 2 pijpajuin in iets grovere stukjes. Bak deze een paar minuten in een scheutje rijstolie.

Ondertussen snij je 300 gr shiitake in dunne plakjes en 200 gr eierdooierzwammen grof in stukjes. Voeg deze toe aan de gember / pijpajuin.

Schep alles goed om en laat een 5 minuten bakken op een iets hoger vuur.

Ondertussen snij je 3 teentjes knoflook in fijne plakjes. Voeg deze toe aan de rest (na die 5 minuten) en laat nog kort even bakken.

Voeg de eerder gemaakte saus toe en schep goed om.

Giet tenslotte een goede scheut (hop) jenever bij het gerecht en laat even inkoken.

Ondertussen kook je de soba noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruik voor 2 personen zo telkens 2 van de 3 pakketjes uit 1 verpakking soba noedels, dat is een 166 gr.

Snij ook 1 pijpajuin fijn.

Meng de sobanoedels onder de paddenstoelen – gembersaus en garneer met de pijpajuin.

Wat heb je nodig :

 • 2 eetlepels hoisinsaus
 • 2 eetlepels Gimber (of gembersiroop)
 • 1 eetlepel tamari sojasaus
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 2 eetlepels water
 • 3 cm gember
 • 3 pijpajuin (2 grof gesneden, 1 fijn gesneden)
 • 300 gr shiitake
 • 200 gr eierdooierzwammen
 • 3 teentjes knoflook
 • scheut (hop) jenever
 • soba noedels of noedels naar keuze (een 166 gr, 2 van de 3 pakketjes uit een verpakking)

SMAKELIJK  !

Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !

Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.