red velvet & vanille panna cotta

Laat me beginnen met het belangrijkste …

Ik wens jullie allemaal een fantastisch 2022, vol memorabele momenten, mooie vriendschappen, passionele liefde, veel kleine gelukskes (en af en toe ook wel wat grote natuurlijk), lekker eten, … en wat jullie verder zelf ook maar wensen ! En natuurlijk wens ik jullie, cliché, maar toch zo belangrijk, een goede gezondheid. Het begin van alles, want zonder die goede gezondheid komt de rest ook wel wat tot stilstand.

Het oude jaar heb ik, samen met man en katten, in alle rust vaarwel gezegd met een heerlijke take-way maaltijd (tja, na een werkdag ga ik geen x- aantal gangen diner meer maken) en een spelletje Monopoly. Ik ben genadeloos in de pan gehakt (zeggen dat ik failliet was, is nog een understatement) maar het was gezellig en leuk. Meer moet dat niet zijn, niet waar ?

Om het nieuwe (blog) jaar goed in te zetten heb ik als eerste recept gekozen voor een recept voor een lekker dessert / vieruurtje, voor, jawel, panna cotta. Tja, wat kan ik zeggen, sommige dingen blijven over de jaren heen meegaan. En bij mij is dat dus panna cotta, een echte klassieker hier in mijn keuken. Jullie kunnen hier al heel wat heerlijke recepten terugvinden voor panna cotta, zoals deze panna cotta van witte chocolade en Elixir d’Anvers, deze panna cotta met bloedsinaasappel, deze panna cotta van boterkoekjesmelk met gezouten karamelsaus, deze karnemelk – vanille panna cotta, deze … Ja, ik kan nog wel even doorgaan. Ik zou zeggen tik bij “zoeken” onderaan bij recepten gewoon even panna cotta in en je krijgt ze allemaal netjes op een rij (zelfs enkele hartige recepten).

Deze panna cotta is een eigen probeersel. Ik had een tijdje geleden eindelijk eens rode voedingskleurstof gekocht omdat ik al lang eens een red velvet cake of zo wilde maken. De cake, die volgt nog, maar ik maakte wel al deze red velvet & vanille panna cotta. En echt waar, dit is enorm verrassend ! Door de rode kleur van de onderste laag verwacht men een fruitsmaak (zoals mijn schoonzus, die geen fruit lust en al even schrik kreeg toen ze dit zag) maar, verrassing, het is een lekkere, pure, chocolade smaak !

Zoals de meeste panna cotta recepten is het super simpel, dus aarzel niet om ook eens iemand te verrassen !

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Begin met de red velvet laag.

Breng 250 ml volle room tot tegen de kook en voeg dan 2 eetlepels rauwe cacaopoeder toe. Ik vind het heel belangrijk dat je echt wel dit poeder hier gebruikt, om een volle, pure, chocolade smaak te verkrijgen en geen Nesquik poeder bv.

Meng goed en voeg er nog 15 gr kokosbloesemsuiker en 1,5 koffielepel rode voedingskleurstof aan toe. Meng alles terug goed door elkaar, zet het vuur iets zachter en laat nog een tweetal minuten pruttelen.

Ondertussen laat je 1 gelatineblaadje zacht worden in koud water. Voeg dit toe aan het roommengsel.

Neem van het vuur en laat, regelmatig roerend, afkoelen tot bijna kamertemperatuur. Vergeet zeker niet te roeren, om te vermijden dat er een vel op het mengsel komt. Verdeel over 4 potjes en zet 1,5 à 2 uur in de koelkast of tot het mengsel goed is opgesteven.

Ondertussen maak je de vanille laag.

Breng 250 ml volle room tot tegen de kook, zet het vuur iets zachter en voeg 25 gr witte chocolade en 3 koffielepels vanille pasta toe. Meng alles goed door elkaar, zorg dat de chocolade zeker volledig is gesmolten. Breng dit mengsel zeker niet terug aan de kook !

Laat ondertussen opnieuw 1 gelatineblaadje zacht worden in koud water. Voeg dit toe aan het roommengsel.

Ook dit laat je afkoelen tot bijna kamertemperatuur, regelmatig roerend (net zoals bij de eerste laag).

Giet deze vanille laag (meng eerst nog even heel goed om te vermijden dat de vanille allemaal onderaan zit) voorzichtig op de red velvet laag en zet terug in de koelkast om een 3-tal uren op te stijven.

Je kan de panna cotta bij het serveren eventueel afwerken met wat fijngehakte pure chocolade maar ook zonder dit is de smaak top.

Wat heb je nodig :

voor de red velvet laag :

  • 250 ml volle room
  • 2 eetlepels rauwe cacaopoeder
  • 15 gr kokosbloesemsuiker
  • 1,5 koffielepel rode voedingskleurstof
  • 1 gelatineblaadje

voor de vanille laag :

  • 250 ml volle room
  • 25 gr witte chocolade
  • 2 koffielepels vanillepasta
  • 1 gelatineblaadje
  • eventueel naar smaak nog wat fijngehakte pure chocolade voor de afwerking

SMAKELIJK  !

Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !

Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.