couscoussalade

couscoussalade-courgette-granaatappel-kikkererwten

Ja, de zomer is in België geraakt ! Het is warm, de zon schijnt volop, de lucht is helderblauw zonder ook maar een storend wolkje, …

Ik ga dus geen uren in de keuken staan, het moet een beetje vooruit gaan nu, zodat er nog genoeg tijd overblijft om te genieten van de zomer.  De zomer die hier in België voor je het goed en wel beseft (tijdelijk) voorbij kan zijn in een paar dagen.

Een salade is eigenlijk ideaal nu.  Maar dan wel een salade waar je echt mee gegeten hebt, die je een voldaan gevoel geeft.  Niet enkel een paar blaadjes sla met wat wortelen, komkommer en dergelijke dus.

Ik ging dus op zoek naar een recept, met als enige vereiste dat couscous één van de ingrediënten van de salade zou zijn.  Na wat zoeken kwam ik op de website van Albert Heyn en vond daar een recept dat mij direct aansprak.  Enige nadeel was dat er geen groenten in verwerkt waren maar daar werd snel een oplossing voor gevonden.  Ik besloot om courgette en kikkererwten toe te voegen, als eigen toets.  En zo werd een zeer lekkere salade geboren.  De couscous zelf zit vol smaak door de manier van garen, de groenten en granaatappelpitjes geven “beet” en de verschillende kruiden maken het plaatje af.

Je kan deze salade zo eten als vegetarisch gerecht, maar hij is ook lekker bij BBQ, bij een stukje merguez of kip.

bieslook

BEREIDING (voor 2 pers) :

Breng 250 ml kippenbouillon samen met de rasp van 1 limoen, 50 gr roomboter en 2 eetlepels honing aan de kook.
Doe 200 gr coucous in een ovenschaal, giet er de warme bouillon bij en zet in een voorverwarmde oven van 200 °.  Check de gaartijd van de couscous op de verpakking (degene die ik gebruikte had bv maar 5 minuten nodig) en zet de ovenschaal zolang in de oven.
Laat de couscous hierna afkoelen.
Ondertussen begin je aan de groenten.  Snij 2/3 courgette in fijne blokjes.  Bak deze een 5 minuten op halfhoog vuur in de wok in een beetje olijfolie en kruid met 1 koffielepel ras-el-hanout.
Voeg na een 2 minuten ook 400 gr kikkererwten (1 blik) toe en laat deze meebakken.
Laat de groenten ook afkoelen.
Snij 3 pijpajuintjes in fijne stukjes.  Meng deze onder de couscous samen met het sap van 1 limoen, 1,5 eetlepel olijfolie, een handvol fijngesneden muntblaadjes, een 5 takjes fijngesneden peterselie, flink wat stukjes bieslook en een koffielepel fijn gesneden koriander.  Kruid met nog een beetje peper.
Meng ook de groenten onder de couscous.
Tot slot haal je de pitjes uit een halve granaatappel en verdeel je deze over de salade.

Wat heb je nodig :

  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 limoen (rasp en sap)
  • 50 gr roomboter
  • 2 eetlepels honing
  • 200 gr couscous
  • 2/3 courgette
  • olijfolie
  • 1 koffielepel ras-el-hanout
  • 1 blik – 400 gr kikkererwten
  • 3 pijpajuintjes
  • handvol muntblaadjes
  • 5 takjes peterselie
  • bieslook
  • koffielepel koriander
  • peper
  • pitjes van 1/2 granaatappel

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *