gebakken aubergines met mozzarella en tomatensaus

gebakken-aubergines-mozzarella-tomatensaus

Sinds ik terug aan het werk ben, heb ik een klein ritueel ontwikkeld bij het koken.  Op het werk mogen we geen radio laten spelen en ik mis dat echt, zo niets van muziek de ganse dag lang.  Vroeger luisterde ik dan al in de auto naar muziek maar ook dat valt nu weg, nu ik helemaal weg ben van mijn nieuwe fiets en mij dus op een gezonde manier naar en van het werk begeef.  Bij thuiskomst snak ik daarom ook echt naar muziek.  Tijdens het koken zet ik dus mijn Ipod op, met mijn favoriete muziek.  En dan … gaan ! Een nummer dat er de laatste weken steeds bij is, is “Happy together” van The Turtles.  Euh, sorry, wie ? Ja, ik kende hen ook niet tot een week of 6 geleden.  Op mijn laatste zondagavond als werkloze gingen Stefan en ik naar “The Minions” kijken, om bij mij de zenuwen voor het opnieuw starten even wat weg te werken.  Ik vind dat zalige figuurtjes, zo schattig, zo grappig, zo zomers geel, zo onverstaanbaar met hun super taaltje 😉 ! Nu, ik ben duidelijk niet de enige van iets rijpere leeftijd die fan is van de Minions, de zaal zat toen bijna vol met volwassenen, die allemaal al lachend terug buiten gingen na anderhalf uur.  Echt waar, als je hem nog niet gezien hebt, ga kijken, hij is echt leuk.  Het liedje dat ik net noemde hoor je in het begin en ik vind het een nummer waar je effectief happy van wordt.  Het is zeker geen nieuw liedje, het dateert al van eind jaren ’60.  En om één of andere reden ben ik er weg van, word ik er vrolijk van, schiet ik uit de startblokken om te koken als een Duracell konijntje ;-).  Waarschijnlijk gaan er mij nu wel een aantal onder jullie zot verklaren, maar hé, zot zijn doet geen zeer, niet waar 😉 !?

Bij dit gerecht was het dus ook van dat, tijdens het snijden van de aubergine werd ik helemaal happy 🙂 ! Nu, niet alleen tijdens het snijden van de aubergine werd ik gelukkig, ook bij het eten van dit gerecht.  Het is gebaseerd op een recept van Njam TV, én het is ook ongelooflijk njam.

Het is oorspronkelijk een aperitiefhapje maar ik maakte er polenta bij en zo werd het een lekker hoofdgerecht.

aubergine

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 2 aubergines elk in 6 plakjes, die je kruidt met peper.

Bak deze in een beetje olijfolie gemengd met roomboter tot ze langs beide kanten lichtjes kleuren.  Hou het wel in ’t oog en zet je vuur niet te hoog zodat ze niet verbranden.  Je moet dit ook in verschillende keren doen, zodat de plakes aubergine netjes naast elkaar kunnen liggen.  Laat ze telkens na het bakken uitlekken op keukenpapier.

Ondertussen stoof je ongeveer 0,5 kg tomaten samen met 2 fijn gesneden teentjes knoflook en 1/2 fijn gesneden ajuin in een beetje olijfolie waar je een mespunt gerookt paprikapoeder aan hebt toegevoegd.

Doe er ook een scheut rode wijn bij en kruid met Italiaanse kruiden.  Beide zijn een eigen toevoeging en heb ik niet afgemeten.  Ze werden op gevoel toegevoegd (daarbij, we gaan niet muffenziften over een beetje rode wijn meer of minder hé ;-)).

Laat dit sudderen op een niet te hoog vuur tot de tomaten uit elkaar beginnen te vallen.  Mix dan de saus.

Leg een laagje saus (ongeveer de helft) in een ovenschotel en leg hierop de helft van de plakjes aubergine.  Verdeel en schijfjes mozzarella over.

Leg de rest van de plakjes aubergine erop maar leg ze in de andere richting dan het vorige laagje.

Verdeel de rest van de saus erover en werk af met schijfjes mozzarella.

Bestrooi met wat geraspte kaas en Italiaanse kruiden.

Zet de schotel gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °.

Wat heb je nodig :

 • 2 aubergines
 • peper
 • olijfolie
 • roomboter
 • 0,5 kg tomaten
 • 2 teentjes knoflook
 • 1/2 ajuin
 • mespunt gerookt paprikapoeder
 • scheut rode wijn
 • Italiaanse kruiden
 • mozzarella
 • geraspte kaas

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.