gegrilde broccoli met pittige knoflookolie

gegrilde-broccoli-met-konflookolie

Hey, hallo, kennen jullie me nog ? Ja, het is (weeral) even geleden hé ?

De eeuwige super onzekere twijfelaar in mij nam de voorbije weken de overhand zoals nooit tevoren.  Ik vroeg me af of het nog wel zin had om hier recepten en foto’s te delen, of het niet beter zou zijn om te stoppen met bloggen.  Weinig volgers, zeer weinig reacties, het zijn niet direct zaken die je het idee geven dat je goed bezig bent.  Maar toen kwam de ommekeer …  Want er zijn dan misschien weinig volgers maar daar zijn wel een aantal zeer trouwe volgers bij, die wél reacties achterlaten, die zelfs laten weten dat ze mijn blog missen.  En toen dacht ik, ook al bezorg ik slechts een handvol mensen plezier met mijn blog, dat is wat het de moeite waard maakt.  Want dat geeft een goed gevoel, weten dat je iemand plezier kan doen met eigenlijk iets heel klein en onbeduidend zoals een recept of een foto of een tekst.

En zo komt het dus dat jullie nog niet van mij vanaf zijn !

Ik ben natuurlijk nooit gestopt met koken, met het uittesten van recepten, ja, zelfs met het fotograferen ervan.  Want ergens wist ik wel dat ik het niet zo maar kon opgeven, mijn blog, mijn “kindje” waar ik, met veel plezier, al zo veel tijd en moeite heb ingestoken.

Dit gerecht is er eentje uit deze moeilijke periode, eentje dat jullie zeker ook eens moeten klaarmaken.

Het maakt van de eenvoudige broccoli een groente om duimen en vingers van af te likken ! Het recept komt uit Het Kookboek van Ottolenghi, naar goede gewoonte lichtjes aangepast.  Het is zo eenvoudig dat je eigenlijk bijna niet kan geloven dat het toch zo lekker en speciaal is, dat klanten van Ottolenghi’s restaurant (naar eigen zeggen) speciaal voor dit gerecht komen.   Na het proeven ervan kan ik ze echter alleen maar gelijk geven !

dsc_0720

BEREIDING (voor 2 pers) :

Verdeel 2 stronken broccoli in roosjes.  Blancheer deze 2 minuten in een grote pot met kokend water. Giet de broccoli roosjes af en spoel ze direct met koud water zodat ze niet verder garen.  Laat dan de groente goed uitlekken op wat keukenpapier en dep ze eventueel nog wat droog met keukenpapier.

Bak ondertussen een goed handvol amandelschilfers in een anti aanbakpan zonder vetstof, tot ze lichtjes kleuren.  Blijf hier bij staan en roer regelmatig om zodat ze niet verbranden.

Doe de broccoliroosjes in een kom en voeg 3 eetlepels olijfolie en fleur de sel en peper toe.  Schep dit allemaal goed door elkaar.

Laat een grillpan goed heet worden.  Bak hierin de broccoli roosjes in enkele porties (ze mogen niet te dicht bij of op elkaar liggen).

Ondertussen doe je een 125 ml olijfolie in een ruime pan.  Wanneer deze heet is, doe je er 5 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden, bij.  Zet het vuur al wat zachter en laat de knoflook kleuren.  Let wel op dat hij niet verbrandt !

Voeg dan een koffielepel gerookt paprikapoeder toe en meng alles goed door elkaar.

Tenslotte doe je hier de broccoli roosjes bij en meng je ze goed met de knoflookolie.

Hierna voeg je de amandelschilfers toe.

Ik maakte hier aardappelpuree bij, een zeer geslaagde combinatie.

Wat heb je nodig :

  • 2 stronken broccoli
  • handvol amandelschilfers
  • olijfolie
  • fleur de sel
  • peper
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 koffielepel gerookt paprikapoeder

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.