geroosterde aubergine met tamarinde en peterselie – yoghurt – freekeh

Normaal gezien koop ik nooit een kookboek zonder dat ik het eerst gezien heb, zonder dat ik er eens heb kunnen doorbladeren. Gewoon, om de “sfeer” wat te kunnen opsnuiven.

Het waren / zijn nu echter uitzonderlijke tijden en dus heb ik uitzonderlijk, in de periode dat de boekhandels nog gesloten waren, toch een kookboek gekocht zonder het eerst gezien te hebben, Falastin van Sami Tamimi en Tara Wigley. Ik kon me ergens wel een beeld vormen van het boek natuurlijk. Ze werken beide samen met Ottolenghi, ik volg hen op Instagram waar ze alsmaar lekkere dingen posten én ik ben sowieso wel fan van de Midden-Oosterse keuken. Ik speelde dus redelijk op veilig.

Het boek blijkt inderdaad een topper. Er staan niet alleen heerlijke recepten in maar er hoort ook een gans verhaal bij. En dat zijn de kookboeken waar ik wel van hou, zo die met net dat tikkeltje meer.

Het was dan ook moeilijk om te kiezen wat ik eerst zou gaan klaarmaken maar uiteindelijk ging ik toch voor deze aubergines. Ik besloot om er freekeh bij klaar te maken, met yoghurt en goed veel peterselie bij. Deze vervangt de koriander uit het originele recept want echt wild ben ik daar toch niet van. Als je nu wel verzot bent op koriander, gebruik het dan gerust.

Toen ik deze foto op Instagram zette, had ik beide auteurs getagd. Ik doe dat vooral om geïnteresseerde mensen dan naar hun Instagram te kunnen laten doorklikken. Een reactie verwachtte ik daar niet op, tenslotte zullen die duizenden keren per dag getagd worden. Het was dan ook een aangename verrassing toen beide een hartje gaven ! En zoiets, dat maakt mij dan weer zo blij als een kind in een speelgoedwinkel 🙂 ! Nu ga ik zeker nog veel klaarmaken uit het boek ;-).

BEREIDING (voor 2 personen) :

Snij 2 aubergines in de lengte middendoor.

Maak met een klein, scherp mes redelijk diepe, schuine inkepingen in de snijkant van de aubergines zodat er een ruitpatroon ontstaat. Zorg er wel voor dat je niet door de schil snijdt !

Leg de auberginehelften met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Bestrijk ze met olijfolie en kruid ze met een snuifje zeezout en flink wat zwarte peper. Leg een paar klontjes gezouten roomboter tussen de aubergines.

Rooster ze gedurende 35 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °.

Ondertussen kook je 125 gr freekeh volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij ook 1 teentje knoflook en een dik handvol platte peterselie fijn.

Maak ook de dressing met 70 gr tamarindepasta, 30 ml olijfolie, 4 grote, fijngehakte teentjes knoflook, het sap van 1 limoen, 2 koffielepels kokosbloesemsuiker, een snuifje zout en zwarte peper. Meng dit alles goed door elkaar.

Haal de aubergines uit de oven en bestrijk ze met de saus. Gebruik ze gerust allemaal op, ook al lijkt het alsof je teveel saus hebt.

Zet de aubergines dan nog een 5 à 10 minuten in de oven.

Ondertussen bak je het fijn gesneden teentje knoflook in een mengeling van olijfolie met een beetje gezouten roomboter.

Voeg hier de freekeh aan toe en laat even bakken en opwarmen. Doe er dan 1 potje – 125 gr Griekse yoghurt en de peterselie bij. Meng alles goed door elkaar en laat kort opwarmen.

Verdeel de freekeh over een bord, leg er de aubergines op en werk af met wat peterselie.

Wat heb je nodig :

  • 2 aubergines
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • zeezout
  • gezouten roomboter
  • 125 gr freekeh
  • 1 + 4 teentjes knoflook
  • dik handvol platte peterselie
  • 70 gr tamarindepasta
  • sap van 1 limoen
  • 2 koffielepels kokosbloesemsuiker
  • 1 potje – 125 gr Griekse yoghurt

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.