madeleines met citroenmelisse

Woehoe, het is vakantie 🙂 !!!!!!

Het zal zo deugd doen, 2 weken lang gewoon “niets moet, alles mag”, in een relaxed no-stress tempo. Er liggen boeken klaar om te lezen, er staat al een paar weken een online cursus foodfotografie op mij te wachten, er zijn onbekende plekjes in eigen streek al wandelend / fietsend te ontdekken, er zijn series en films te zien, Antwerpen en Gent roepen om aandacht na maanden afwezigheid, …

En ja, natuurlijk zal het buitenshuis anders aanvoelen dan voor corona, met ontsmettende handgel en mondmaskers overal, zonder horeca, maar toch zal het genieten worden.

Sowieso ben ik iemand die er geen behoefte aan heeft om elk jaar een vliegtuig op te stappen, die kan genieten van een vakantie in eigen land, ja zelfs in eigen huis … waar ik naar hartelust kan bakken ;-).

Deze madeleines met citroenmelisse waren al een goede bakstart van de vakantie. Ik vind madeleines trouwens één van de lekkerste gebakjes. Vooral als ze zo vers uit de oven komen, net genoeg afgekoeld, met nog een heerlijk krakende buitenkant en smeuïge binnenkant, mmmmmmmm ;-).

Voor deze madeleines baseerde ik mij op het recept van de lavendel – tijm madeleines die ik vorig jaar maakte. Omdat de citroenmelisse in onze tuin er helemaal voor aan ’t gaan is besloot ik om deze er in te verwerken in plaats van de lavendel en tijm.

Het resultaat waren heerlijke madeleines die zéér vlot binnen gingen. Laat na de coronakilo’s nu de vakantiekilo’s maar komen zeker ?

BEREIDING (voor 12 madeleines) :

Vet een madeleine bakblik in met roomboter en bestrooi met bloem. Zet dit tot gebruik in de koelkast.

Smelt 65 gr roomboter en laat iets afkoelen.

Klop intussen 2 eieren met 40 gr kokosbloesemsuikersuiker gedurende een 5 minuten tot ze dik en schuimig zijn.

Meng 65 gr bloem met 1/2 koffielepel bakpoeder en een snuifje fleur de sel.

Zeef dit mengsel boven de kom met de eieren en meng het nog even goed door elkaar.

Doe er de gesmolten boter, een klein handvol zeer fijn gesneden verse citroenmelisseblaadjes en 1 eetlepel vloeibare honing bij. Meng alles voorzichtig door elkaar.

Laat dit beslag 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 190 °. 

Verdeel het beslag dan over de bakvorm en bak de madeleines in het midden van de oven gedurende een 15 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Wat heb je nodig :

  • 65 gr roomboter + extra om bakblik in te vetten
  • 2 eieren
  • 40 gr kokosbloesemsuiker
  • 65 gr bloem + extra om bakblik te bestrooien
  • 1/2 koffielepel bakpoeder
  • snuifje fleur de sel
  • een klein handvol verse citroenmelisseblaadjes
  • 1 eetlepel vloeibare honing

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.