Griekse pasta met aubergine en daslook – amandelpesto

Zo’n 3 jaar geleden hebben we een klein plantje daslook geplant in onze tuin. Niet alleen omdat dit mooie witte bloemetjes geeft (kijk hier maar eens naar de foto’s) maar ook omdat daslook (zowel de blaadjes als de bloemen) zeer lekker is om te gebruiken in de keuken.

De voorbije jaren was het plantje nog redelijk klein, waardoor ik het zonde vond om het beetje dat er was dan weg te snijden voor gebruik in de keuken. Dit jaar was het eerste jaar dat er net iets meer dan voldoende “oogst” was. Afgelopen weekend zag ik dat de bloemetjes bijna op hun einde liepen, dus ik besloot er gauw een gerecht mee te maken.

Niet alleen de bloemetjes werden verwerkt, ook een aantal blaadjes knipte ik weg om er een pesto mee te maken.

De daslook in combinatie met amandelen (die ook gebruikt werden in de pesto) en aubergine leverde een heerlijk pasta gerecht op.

Ik zou zeggen, als je dus nog geen daslook hebt in je tuin, ga dan gauw een plantje kopen. Het is niet alleen mooi en sierlijk om zien, je krijgt er ook nog lekkers van !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Rooster 75 gr blanke amandelen in een anti aanbakpan zonder vetstof.

Neem deze uit de pan en rooster dan 50 gr amandelschilfers in dezelfde pan tot ze lichtjes kleuren. Zet de pan nadien opzij van het vuur.

Hou het bij beide zeker goed in’ t oog dat ze niet verbranden, dit kan opeens zeer snel gaan ! Roer ze ook regelmatig even om tijdens het roosteren.

Doe de geroosterde amandelen samen met 60 gr parmezaan, een dik handvol daslookblaadjes (spoel ze zeker goed af), 150 ml amandelmelk (ik nam de geroosterde versie voor net iets meer smaak), een klein scheutje olijfolie, vers gemalen zwarte peper en een snuifje gerookt zout in een hakmolentje en mix tot een pesto.

Snij 2 aubergines in blokjes, 1/2 witte ajuin zeer fijn en pers 2 teentjes knoflook.

Bak de ajuin en knoflook even aan in een mengeling van olijfolie en roomboter.

Doe er 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder bij en meng goed.

Dan doe je er de blokjes aubergine bij, die je laat bakken onder regelmatig roeren gedurende een 10 – 15 minuten.

Ondertussen kook je 175 gr Griekse pasta.

Doe de pasta na het koken bij de aubergines en meng goed, samen met de pesto.

Werk af met de geroosterde amandelschilfers en eventuele daslookbloemetjes.

Wat heb je nodig :

  • 75 gr blanke amandelen
  • 50 gr amandelschilfers
  • 60 gr parmezaan
  • dik handvol daslookblaadjes
  • 150 ml amandelmelk
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • gerookt zout
  • 2 aubergines
  • 1/2 witte ajuin
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • 175 gr Griekse pasta
  • daslookbloemetjes

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.