koffie – kardemom cake

Een aantal weken geleden stond een buurvrouw aan de deur met een cadeautje, een bakje met Herman deeg. Voor wie dit niet kent, dit is een soort van gistdeeg dat je een aantal dagen moet verzorgen en voeden om er dan uiteindelijk een soort brood / cake mee te bakken. Het deeg voeden wil ook zeggen dat het deeg zich moet vermenigvuldigen, dat je moet eindigen met x aantal porties. Hiervan hou je er eentje dus zelf om mee te bakken, en de rest geef je zelf ook weer door. Het kan dus zijn dat het deeg dat je krijgt al enige leeftijd heeft. En daar begon bij mij al de twijfel. Het deeg voeden moet tenslotte met oa melk. Melk wordt zuur … Je mag het deeg niet bewaren in de koelkast, dat moet op kamertemperatuur, wat melk nog sneller zuur maakt.

Bovendien las ik in de handleiding dat er enorm veel suiker in moet, terwijl ik er een gewoonte van heb gemaakt om steeds minder suiker te gebruiken.

Nee, het sprak me dus niet direct enorm aan maar ik dacht, laat het me toch maar eens proberen. Daarbij, een cadeautje weigeren is ook niet beleefd.

De eerste dagen moet je eigenlijk niets anders doen dan het deeg eens omroeren met een houten lepel. De 4’de dag moet je dan de eerste keer voeden. Ik had al netjes de benodigde melk, suiker en bloem klaargezet … en toen nam ik de doek weg waarmee ik de kom had afgedekt. De geur die me toen tegemoetkwam deed me toch wel lichtjes kokhalzen. Voor een tweede mening hield ik de kom onder mijn man zijn neus. Ik kreeg al direct de reactie “daar ga je toch écht niets mee maken” !

Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan (als het al aan mij lag) maar Herman heeft het dus niet overleefd bij mij.

Gelukkig ben ik beter in cake maken met een nieuw deeg, zoals deze koffie – kardemom cake. Voor het recept baseerde ik mij op het recept van deze amandel – chai latte cake. Dit is absoluut geen zoete cake, eerder kruidig maar de combinatie koffie en kardemom is voor mij wel een topper.

BEREIDING (voor 1 cake – bundtvorm van 2,8 ltr) :

Beboter de bundtvorm en zet in de koelkast tot gebruik.

Zet 100 ml sterke koffie / espresso.

Kneus 6 kardemompeulen en doe de zaadjes bij de koffie.

Laat afkoelen.

Doe hier dan 375 ml amandelmelk bij en meng goed.

Klop 375 gr zelfrijzende bloem, 50 gr kokosbloesemsuiker, 125 gr rietsuiker, 4 eieren, 250 gr gesmolten ongezouten roomboter, 2 koffielepels vanillepasta, 1 afgestreken eetlepel rauwe cacao en het koffie / kardemom / amandel mengsel tot een glad beslag.

Giet het beslag in de bundtvorm en bak gedurende 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °. Doe steeds de test met een houten prikker, of deze droog uit de cake komt, om te zien of de cake gaar is. Zet de cake desnoods nog een paar minuten langer in de oven.

Laat de cake afkoelen in de vorm, draai hem om op een taartrooster en verwijder voorzichtig de bundtvorm.

Wat heb je nodig :

  • 100 ml sterke koffie / espresso
  • 6 kardemompeulen, gekneusd, enkel de zaadjes
  • 375 ml amandelmelk
  • 375 gr zelfrijzende bloem
  • 50 gr kokosbloesemsuiker
  • 125 gr rietsuiker
  • 4 eieren
  • 250 gr gesmolten ongezouten roomboter
  • 2 koffielepels vanillepasta
  • 1 eetlepel rauwe cacao

SMAKELIJK  !

Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !

Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.