amandel chai latte cake

Een (al dan niet iced) chai latte is één van mijn favoriete drankjes. Als we ergens iets gaan drinken, zal ik altijd kijken of het op de kaart staat. Ik hou van de geur van de kruiden en specerijen, van het romige effect door de melk, vooral als ze opgeschuimd is. Bovendien is het altijd wel leuk om te proeven hoe één en hetzelfde drankje toch nog zo’n verschillen kan geven, afhankelijk van wie het klaarmaakt.

Tot nu toe ben ik nog maar 1 keer teleurgesteld geweest. Vorige week gingen we bij een dagje Gent iets drinken in een zaak waar we al lekkere slaatjes hebben gegeten, én heerlijke home made limonades hebben gedronken. Ik bestelde dus vol vertrouwen een chai latte. Verrassend genoeg bleek deze echter helemaal niet lekker te zijn, veel en veel te bitter. Zelfs een zakje suiker kon zo goed als niets verhelpen aan de bittere smaak. Zeer tegen mijn gewoonte in liet ik dus een groot deel van mijn drankje staan. Het is nu niet dat ik enkel mierzoete dranken lust, absoluut niet zelfs, maar deze chai latte, nee die kreeg ik niet binnen. Ik proefde enkel bittere, veel te lang getrokken, zwarte thee, er was niets te merken van de warme smaak van de heerlijke kruiden en specerijen die zo kenmerkend is. De volgende keer zal er daar dus een ander drankje besteld worden …

Deze amandel chai latte cake is gebaseerd op de (lekkere) versie van dit drankje. Ik had in het boek Modern Baking van Donna Hay een recept gezien van een chai cake met specerijen en melk. Haar recept gebruikte ik als basis maar ik gaf er mijn eigen draai aan. Ik koos voor amandelmelk ipv gewone melk, daar de combinatie van chai thee en amandelmelk echt heerlijk is. Ik gebruikte tevens geen zakje chai thee, maar ik maakte de thee nog helemaal zelf, vertrekkende van een pure zwarte thee waar ik de nodige kruiden en specerijen in liet trekken. The real deal dus …

Het resultaat was een topper van een cake, 100 % “herfstig”, lekker smeuïg met een zalige geur. Helaas was ik zo stom om de cake niet fris weg te zetten waardoor ik op dag 3 het nog, gelukkig kleine, resterende stuk in de vuilbak mocht smijten. Door het gebruik van de amandelmelk was de cake (natuurlijk) zuur geworden door hem op kamertemperatuur te bewaren. Op zo’n momenten ben ik écht kwaad op mezelf ! Een belangrijke tip dus, bewaar deze cake fris (bij voorkeur in de koelkast) als hij niet direct volledig wordt opgegeten. Snij er dan de stukken af waar je op die moment zin in hebt en laat deze even op temperatuur komen (koude cake is tenslotte ook niet wat het moet zijn).

BEREIDING (voor 1 cake – bundtvorm van 2,8 ltr) :

Maak om te beginnen de chai thee.

Kneus 2 kardemom zaadjes, 1 zwarte peperkorrel en 2 kruidnagels. Laat 1 zakje zwarte thee (puur, zonder extra smaakje) gedurende 4 minuten trekken in 100 ml kokend water, samen met de gekneusde kardemom, zwarte peper en kruidnagel, en 1/2 koffielepel kaneel en 1/2 koffielepel gemberpoeder.

Doe hier 375 ml amandelmelk bij en roer goed. Giet het mengsel dan door een fijne zeef en druk de achtergebleven specerijen nog even goed aan in de zeef. Zet deze amandel chai latte even opzij en laat lichtjes afkoelen.

Klop 375 gr zelfrijzende bloem, 40 gr kokosbloesemsuiker, 160 gr rietsuiker, 4 eieren, 250 gr gesmolten ongezouten roomboter, 2 koffielepels vanillepasta, 1 eetlepel kaneel (mag naar smaak gerust wat bol staan) en de amandel chai latte tot een glad beslag.

Vet de bundtvorm in met boter (ik doe dit steeds met de hand, zodat ik goed kan voelen of er zeker overal boter zit).

Giet het beslag in de bundtvorm en bak gedurende 35 à 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °. Doe steeds de test met een houten prikker, of deze droog uit de cake komt, om te zien of de cake gaar is. Zet de cake desnoods nog een paar minuten langer in de oven.

Laat de cake afkoelen in de vorm, draai hem om op een taartrooster en verwijder voorzichtig de bundtvorm.

Wat heb je nodig :

 • 1 zakje zwarte thee (puur, zonder extra smaakje)
 • 100 ml kokend water
 • 2 kardemom zaadjes
 • 1 zwarte peperkorrel
 • 2 kruidnagels
 • 1/2 koffielepel + 1 eetlepel kaneel
 • 1/2 koffielepel gemberpoeder
 • 375 ml amandelmelk
 • 375 gr zelfrijzende bloem
 • 40 gr kokosbloesemsuiker
 • 160 gr rietsuiker
 • 4 eieren
 • 250 gr gesmolten ongezouten roomboter + extra om de vorm in te vetten
 • 2 koffielepels vanillepasta

SMAKELIJK  !

Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !

Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.