mosterd – tijm puree met spruitjes – prosciutto crumble

Spruitjes, ze waren bijna een levenslang trauma, bijna …

Ik kende ze alleen als vieze, grijze, raar smakende, platgekookte dingen. Ik had er echt een afkeer van. Toen ik ging samenwonen en zelf moest beginnen koken, stonden spruiten dus nooit op het menu.

Tot een paar jaar geleden …

In een boek van één van mijn grote idolen, Donna Hay, zag ik een recept voor een pasta met spruitjes en coppa. Een recept waarvan ze zelf zei dat het zelfs de grootste spruitjeshater zou bekeren. Het maakte me nieuwsgierig. Met een toch wat bang hart maakte ik dus deze pasta. En kwam tot de conclusie dat ik een volledig verkeerd beeld van spruitjes had.

Want spruitjes zijn eigenlijk heel lekker, je moet ze gewoon op de juiste manier klaarmaken. Of anders gezegd, je moet ze niet platkoken want dat is zo zonde.

Sindsdien staan spruitjes hier geregeld op het menu tijdens de wintermaanden.

Deze week maakte ik er dit heerlijke gerecht mee, comfort food op zijn best !

De puree smaakt super door het toevoegen van pittige mosterd (altijd van Tierenteyn hier bij mij, want dat is gewoon dé lekkerste !), tijm en geraspte Brugge kaas, de crumble van spruitjes en prosciutto is een absolute topper.

Voor wie, net als ik vroeger, een spruitjeshater is, is dit denk ik ook wel een geschikt gerecht om toch eens spruitjes te eten. Ze worden in zeer fijne schijfjes gesneden / geraspt én ze worden dan ook nog eens gemengd met prosciutto en pijnboompitten. Het niet écht zien van spruitjes kan misschien wel al een hulp vormen om van die afkeer van spruitjes af te geraken, niet ? Probeer het in ieder geval maar eens en laat het me maar weten of die truc helpt ;-).

En voor wie graag spruitjes eet, maak dit zeker ook maar eens !

BEREIDING (voor 2 personen) :

Schil een 4 à 6 grote, zachtkokende aardappelen (een beetje afhankelijk van je eetlust natuurlijk maar die kan je best zelf inschatten) en stoom of kook ze zacht.

Maak ondertussen de spruitjes schoon. Snij er het harde kontje af en verwijder de minder uitziende buitenblaadjes. Snij ze niet middendoor ! Ik had een 350 gr schoongemaakte spruitjes.

Rasp de spruitjes of snij ze in zeer fijne schijfjes met een mandoline.

Snij 1 sjalot en 2 teentjes knoflook fijn.

Bak 160 gr sneetjes prosciutto in een beetje boter in een grote pan, gedurende een 5 minuten. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. De prosciutto zal krokant worden.

Doe terug een beetje boter in dezelfde pan en bak de sjalot en knoflook er in.

Voeg de spruitjes toe, kruid met zwarte peper en laat bakken gedurende een 5 minuten. Roer de spruitjes bijna constant om.

Leg de gebakken spruitjes wat opzij in de pan, doe terug een beetje boter in het midden en bak een 3 handenvol pijnboompitten tot ze lichtjes kleuren.

Snij ondertussen de krokant geworden prosciutto fijn en meng deze onder de spruitjes. Laat op een zacht vuur opwarmen.

Maak tenslotte de puree. Laat een scheutje room en melk kort opwarmen en doe er de aardappelen bij. Plet de aardappelen en voeg eventueel nog wat room / melk toe tot ze smeuïg zijn. Meng er 1 eetlepel pittige mosterd, 2 eetlepels tijm, een snuifje gerookt zout en een dik handvol geraspte Brugge kaas onder. Meng goed tot de kaas gesmolten is.

Verdeel de puree over een bord en schik er de spruitjes – prosciutto crumble over.

Wat heb je nodig :

 • 4 à 6 grote zachtkokende aardappelen
 • een 350 gr spruitjes (schoongemaakt gewicht)
 • 1 sjalot
 • 2 teentjes knoflook
 • 160 gr sneetjes prosciutto
 • roomboter
 • zwarte peper
 • 3 handenvol pijnboompitten
 • room
 • melk
 • 1 eetlepel pittige mosterd
 • 2 eetlepels tijm
 • gerookt zout
 • dik handvol geraspte Brugge kaas

SMAKELIJK  !

Tag me gerust op Instagram / Facebook als je dit recept test, je doet me daar zeker en vast veel plezier mee !

Wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.