maïs – currysoep met venkelzaadjes

Ik heb het koud ! Ja, ik weet het, het is nog steeds augustus, het is nog steeds zomer maar toch …

Na de hete julimaand heb ik nu precies sneller kou.  Van zodra de temperatuur maar rond de 20 ° meer zit, heb ik het gevoel dat het tijd wordt om een trui uit de kast te halen.  Het uitzicht, grijs en grauw, doet natuurlijk ook niet echt iets om dat gevoel te veranderen.

Daarom is het tijd voor soep ! Soep om lekker bij op te warmen, soep met een zonnig kleurtje, ter compensatie van de grijsheid buiten.

Ik heb vandaag een extra dagje weekend.  Dit dagje wordt benut om eens deftig op te ruimen in alle (kook)magazines die zich hier in de loop van de laatste jaren hebben opgestapeld.  Ze liggen zowat overal verspreid momenteel, overal waar nog een plekje is.

Nu kan dat best gezellig aandoen, zo’n stapel magazines maar genoeg is genoeg.  Tenslotte komen er elke maand al zo’n 4 bij …

Ik zit dus al de ganse voormiddag magazines te doorbladeren.  De interessante artikelen / recepten worden uitgeknipt en bewaard, de rest gaat naar het oud papier.

Tussendoor moest er zo rond de middag ook nog een hongertje worden gestild.  Omdat ik geen zin had om buiten te gaan, moest ik me zien te behelpen met wat er in de kast stond (ik moet bekennen dat ik zelfs nog in pyjama zit op de moment – 14u – ooooooh 😉 ).

In die kast vond ik oa 2 blikken maïs.  In het boek “Soep” van Janneke Philippi had ik eens een recept zien staan voor maïssoep.  Buiten currypoeder deed ik er ook nog wat venkelzaadjes bij en zo stond er al snel een lekkere soep te pruttelen !

Door de maïs heeft deze soep een licht zoete toets, waar de currypoeder en de venkelzaadjes lekker mee combineren.

BEREIDING (voor 1 ltr soep) :

Snij 2 ajuinen grof.

Plet ook 3 teentjes knoflook en verwijder het velletje.

Bak de ajuin en de knoflook even in een scheutje rijstolie.

Doe er 1 eetlepel venkelzaadjes bij.  Bak alles nog even kort.

Voeg er 1 ietwat bol staande eetlepel currypoeder aan toe.  Meng goed en laat nog even bakken.

Doe er dan 2 blikken van 300 gr maïs bij.  Meng alles goed door elkaar en laat nog een minuutje bakken.

Giet er 1 ltr groentenbouillon bij.

Laat de soep een 15 minuten koken.

Hierna mix je ze.

Bij het serveren geef je er een schepje zure room bij, die gemengd werd met enkele fijn gekneusde venkelzaadjes, en wat peterselie.

Wat heb je nodig :

  • 2 ajuinen
  • 3 teentjes knoflook
  • rijstolie
  • 1 eetlepel venkelzaadjes
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 2 blikken – 300 gr maïs
  • 1 ltr groentenbouillon
  • zure room + venkelzaadjes
  • peterselie

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *