volkorenpasta met saliepesto en gebakken broccoli

Een tweetal weken geleden kwamen er 2 vriendinnen eten.  Beide zijn lieve, kattengekke top madammen (moeder en dochter en iets met een appel die niet ver van de boom valt zeker).  Mensen naar mijn hart dus …

Bovendien zijn het beide mensen die echt kunnen genieten van eten.  Dat maakt het als kok van dienst toch altijd leuker, zien dat mensen genieten van je eten, dat ze de moeite die je in het koken steekt waarderen.  Om die redenen kook ik dus graag voor hen.  Dat ze ook gul zijn in het geven van complimenten speelt totaal niet mee hoor ;-).

Die dag besloot ik om het bij een pasta te houden.  Voornamelijk omdat de salie in onze tuin zich helemaal aan ’t laten gaan was en ik er pesto mee wilde maken.  En wat eet je bij pesto ? Juist, pasta !

De pesto kan je al op voorhand maken zodat je eigenlijk op het moment zelf niet meer zo veel werk hebt.  Leuk als je gasten hebt en hen niet te lang aan hun lot wil overlaten.

Ik maakte de pasta toen met krokant gebakken pancetta en gaf er rucola bij.  Daar ik er echter geen foto van had gemaakt én er vraag was naar het recept, besloot ik om deze pasta al snel opnieuw te maken.  Omdat ik op dat moment geen zin had in vlees, verving ik de pancetta en rucola door gebakken broccoli.  Beide varianten zijn toppertjes.

BEREIDING (voor 2 personen) :

Maak eerst de pesto (dit kan al een tijdje op voorhand).

Bak hiervoor een goed handvol pijnboompitten in een anti aanbakpan zonder vetstof tot ze lichtjes kleuren.  Laat ze daarna wat afkoelen.

Doe de pijnboompitten samen met een goed handvol salie, 50 gr parmezaan, een mespunt gerookt paprikapoeder, een snuifje fleur de sel, het sap van 1 limoen en een beetje olijfolie in een blender.  Mix kort door elkaar en voeg dan olijfolie toe en mix verder tot je een gladde pesto bekomt.  Voeg de olijfolie zeker in delen toe en mix tussendoor zodat je geen lopende saus krijgt maar toch nog een iets dikker mengsel behoudt.

Snij 1 broccoli in kleine roosjes.  Bak deze in een scheutje olijfolie en roomboter tot ze lichtjes kleuren.  Kruid met zwarte peper.  De broccoli behoudt op deze manier nog stevigheid.

Kook ondertussen 250 gr volkorenpasta.  Giet deze af en doe hem terug in de warme pot.

Voeg de pesto toe en roer deze goed door de pasta.

Serveer met de gebakken broccoli en nog wat parmezaanschilfers.

Wat heb je nodig :

 • handvol pijnboompitten
 • handvol salie
 • 50 gr parmezaan
 • een mespunt gerookt paprikapoeder
 • fleur de sel
 • sap van 1 limoen
 • olijfolie
 • 1 broccoli
 • zwarte peper
 • 250 gr volkorenpasta
 • parmezaanschilfers

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.