mozzarella kroketjes

dsc_0888

Ik denk dat het ongeveer 2 à 3 weken geleden is dat ik voor de eerste keer de zomereditie van Knack Weekend Culinair in de winkel zag liggen.  Bij het snel doorbladeren zag ik een aantal zeer smakelijk uitziende gerechtjes passeren.  Als kroketliefhebber trokken vooral deze mozzarellakroketjes mijn aandacht.  Het recept leek simpel dus ik dacht “ik zal dat wel onthouden”.

Tja, niet dus, met mijn geheugen als een zeef ! Een paar dagen later was ik weer in de supermarkt en weer had ik dit magazine in mijn handen, weer stond ik even te kwijlen boven de bladzijde met mozzarellakroketjes.  Je zou nu denken dat ik het magazine toen direct in mijn karretje smeet hé ? Mis, ik besloot om het toch niet mee te nemen en nog eens een poging te doen om het recept te onthouden.  Een ezel stoot zich geen 2 keer aan dezelfde steen ? Wel dus ! Eens thuis was ik weer de helft vergeten en op de website van Knack vond ik het recept ook niet terug.  Ik was ondertussen mijn zuinige ik, die het magazine niet wilde kopen (“je hebt er zo al genoeg” en ” dat kost wel bij de 8 €”), al serieus aan het vervloeken.

Vorige week was mijn zuinige ik echter nergens te bekennen tijdens het winkelen en hop, daar ging het magazine, recht mijn kar in ;-).  En zo kwamen deze kroketjes dus op het menu te staan.  En oh, wat was ik blij tijdens het eten ervan, zo lekker dat die zijn 🙂 ! Ze zijn normaal gezien bedoeld als voorgerecht, maar ik deed ze bij een flinke portie rucola, deed er pijnboompitten en een hard gekookt eitje bij, maakte er kalfslapjes bij klaar en serveerde het als hoofdgerecht.  En wat was dit lekker ! Ah ja, dat had ik al gezegd … maar dat bewijst dat ik niet lieg hé.

Wel een kleine verwittiging, dit is prutswerk.  Eigenlijk is dit recept niet geschikt voor mensen zoals ik, die niet goed zijn in fijne dingen afwerken, die weinig tot geen geduld hebben voor het fijnere werk.  Tijdens het maken heb ik regelmatig lopen vloeken, waarom moest ik ook alweer absoluut mozzarellakroketjes maken, waar was mijn zelfkennis op het moment dat ik dit op het menu zette !?
Maar kom, het was heel lekker (wat, jullie wisten dat al ?) en alle moeite eigenlijk best wel waard.  Voorzie dit dus op een moment dat je voldoende tijd hebt, maak dit niet klaar na een stressvolle dag op het werk want dan vliegen de mozzarellakroketjes door het raam denk ik ;-).

basilicumblaadje

BEREIDING (voor 2 pers) :

Je hebt 1 eetlepel pesto nodig.  Je kan dit natuurlijk uit een potje halen maar ik verkoos om zelf wat te maken.  Voor deze kleine hoeveelheid nam ik 20 blaadjes basilicum die ik mixte met 2 koffielepels parmezaan, een snuifje fleur de sel, iets minder dan een handvol pijnboompitten, 1 teentje knoflook en een scheutje olijfolie.  Deze laatste heb ik niet afgemeten, zorg gewoon dat je pesto vochtig genoeg is.
Meng de pesto met een 50 gr volle platte kaas (het originele recept zegt 150 gr maar dat was echt veel te veel).  Vorm er een worstje van en leg dit, ingepakt in huishoudfolie, een 30 minuten in de diepvries.
Snij 20 mozzarellabolletjes midden door.  Tussen de helften van elk bolletje leg je een beetje van het platte kaas / pesto mengsel.  Breng de helften terug samen en steek er een tandenstoker door.
Zet dan 3 kommetjes klaar, 1 met 30 gr bloem, 1 met 2 losgeklopte eieren en 1 met 50 gr paneermeel.
Wentel de kroketjes door de bloem, de eieren en het paneermeel, en dan nogmaals door de eieren en het paneermeel.
Hierna bak je ze in frituurolie, op de hoogste temperatuur gedurende 1 à 2 minuten of tot ze mooi gekleurd zijn.  Laat ze hierna uitlekken op keukenpapier.  Frituur ze niet allemaal tegelijk, zorg dat ze voldoende plaats hebben in het mandje.
Het slaatje dat ik erbij had gemaakt bestond uit 2 x een dik handvol rucola, een dik handvol zuring (in stukjes gescheurd), 1 hard gekookt eitje en een dik handvol pijnboompitten.  Deze laatste had ik in een anti aanbakpan kort laten kleuren.
Ondertussen maakte ik een dressing van 3 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel balsamico, gekruid met wat peper en zout.  Van deze dressing mengde ik een 2 eetlepels onder de pijnboompitten.  De rest van de dressing kan je over de rucola gieten.
Ik bakte nog 2 kalfslapjes in de grillpan en zo kwam ik tot een volwaardige maaltijd.

Wat heb je nodig :

  • 1 eetlepel pesto : 20 blaadjes basilicum, 2 koffielepels parmezaan, snuifje fleur de sel, handvol pijnboompitten, 1 teentje knoflook, scheutje olijfolie
  • 50 gr volle platte kaas
  • 20 mozzarellabolletjes
  • 30 gr bloem
  • 2 eieren
  • 50 gr paneermeel
  • slaatje : 2 x  handvol rucola, 1 handvol zuring, 1 hard gekookt ei, 1 handvol pijnboompitten
  • dressing : 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico, peper, zout

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.