Ah, zomer … grijze en soms zelfs dreigende lucht, regen, wind, temperaturen tot maximum zo’n 15 ° ! Tja, iets klopt er niet zeker hé in deze zin ?
Het weer heeft nog niet door dat de zomer begonnen is blijkbaar. Het lijkt eerder herfst. En wat is er lekkerder dan een bord vol comfort food in de herfst ? Niets, toch ?
Dit recept komt uit het boek “Jeruzalem” van Yotam Ottolenghi. Het wordt omschreven als “het lekkerste comfort food, zo troostvol als maar mogelijk is”. En weet je, hij heeft gelijk !
Dit is een eenvoudig maar zeer lekker gerecht, dat dan ook nog eens een heerlijke geur door de keuken verspreidt. En niet alleen in de keuken blijkbaar. Toen het stond te pruttelen, kwam Stefan juist thuis. Hij loopt dan altijd door de dreef naast ons huis, waar de afvoer van de dampkap op uit komt. Het eerste dat hij zei toen hij binnenkwam, was “ik kreeg het water in de mond, zo lekker dat het hierbuiten ruikt naar eten”. Moet ik eigenlijk nog meer zeggen ? De kruiden die gebruikt worden geven samen zo’n lekkere geur, dat het een geluk is dat je snel kan beginnen eten aan dit gerecht. Want wachten om te eten in zo’n geur, het vraagt karakter ;-).
Het is dus een gerecht dat snel klaar is, maar waar ook zo goed als geen voorbereiding bij nodig is. Ideaal dus voor na een werkdag ! Ik zou zelfs durven zeggen dat je voor dit gerecht absoluut geen keukenprinses (of prins) moet zijn, koken is het eigenlijk niet echt.
Plus, heeft het geen leuke naam ? Mejadra … daar kan je pas mee uitpakken bij je tafelgenoten 🙂 !
BEREIDING (voor 2 pers) :
Pel 1 grote ajuin en snij deze in dunne, halve ringen. Leg de ajuin ringen op een platte schaal en bestrooi ze met 1 eetlepel bloem, 1/2 koffielepel kurkuma, een mespunt gerookt paprikapoeder en een snuifje fleur de sel. Meng alles goed door elkaar. Verhit 100 ml zonnebloemolie in een pan en frituur hierin de ajuin ringen. Laat de olie heet genoeg worden, test dit eerst door 1 ajuinring in de olie te leggen. Als het sist, is de olie heet genoeg. Laat de ajuinringen een 10 minuten frituren tot ze mooi gekleurd zijn. Let op als je de ajuin ringen in de olie legt, dit kan spetteren ! Roer de ajuin regelmatig even om en hou goed in ’t oog dat ze niet verbranden ! Schep de ajuin ringen dan uit de pan en leg ze op keukenpapier.
Giet de overgebleven olie uit de pan weg en doe er 2 koffielepels komijnzaadjes in, samen met 1 koffielepel koriander (poeder). Roer goed door elkaar. Zet het vuur niet te hoog en rooster de zaadjes. Voeg er dan 125 gr basmatirijst (= 1 zakje) aan toe, samen met 2 eetlepels olijfolie, 0,5 koffielepel kurkuma, 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder, 1 koffielepel kaneel, 1 koffielepel suiker, een beetje zout en zwarte peper. Roer alles goed door elkaar en laat even bakken tot de rijstkorrels een vettig laagje hebben.
Voeg hierbij 1 blik linzen en 400 ml water. Breng dit aan de kook, leg een deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Controleer wel de bereidingstijd op de verpakking van de rijst, in mijn geval was dit 10 minuten maar dit kan verschillen natuurlijk.
Neem dan de pan van het vuur, haal het deksel eraf en leg er een propere vaatdoek overheen, waar je het deksel terug op zet. Laat de pan zo 10 minuten staan.
Meng de gefrituurde ajuin ringen door de rijst en linzen en serveer met Griekse yoghurt.
Wat heb je nodig :
- 1 blik linzen
- 1 grote ajuin
- 1 eetlepel bloem
- fleur de sel
- 100 ml zonnebloemolie
- 2 koffielepels komijnzaadjes
- 1 koffielepel korianderpoeder
- 125 gr basmatirijst
- olijfolie
- 1 koffielepel kurkuma
- gerookt paprikapoeder
- 1 koffielepel kaneel
- 1 koffielepel suiker
- zout
- zwarte peper
- 400 ml water
- Griekse yoghurt
SMAKELIJK 🙂 !