pasta met zoete aardappelpuree, gorgonzola en salie

pasta-zoete-aardappelpuree

Er zijn zo een aantal TV chefs die ik niet graag bezig zie.  Nigella Lawson is er daar ééntje van.  Ooit heb ik haar eens een half uurtje bezig gezien.  Ik had het gevoel dat ik met de teletijdmachine van professor Barabas 20, 30 jaar terug in de tijd was gebracht.  Ik vond dat zo’n ouderwetse manier van koken.  Dat leken zo’n super zware gerechten, zo van die bommen die 2 uur later nog op je maag liggen, waar je de ganse nacht misselijk van wakker ligt als je ze ’s avonds eet.  Nu ben ik niet de persoon die begint te flippen bij elke gram suiker of bij elk klontje roomboter maar te is te.  Ik vond het ook allemaal weinig vernieuwend.

Er is hier dus nog nooit een Nigella Lawson recept klaargemaakt, gewoon omdat ik toen zoiets had van “dank u, maar nee dank u”.

Tot ik deze week een recept zag bij Een Lepeltje Lekkers, voor macaroni met zoete aardappel.  Toen ik de inleiding las en de naam Nigella Lawson zag staan was er even twijfel.  Ik wilde bijna afhaken maar de combinatie van pasta met zoete aardappel sprak me wel aan.

Ik besloot dus om het toch een kans te geven.  Ik verving de cheddar en feta wel door gorgonzola en de macaroni door cavatappi, een kleine soort gekrulde pasta.

Was het lekker ? Ja, zeker.  Was het zwaar ? Ja, absoluut ! Dit is geen gerecht dat je geeft als onderdeel van een 3-gangen menu want dan kunnen ze je gasten van tafel wegrollen.

Ben ik nu opeens fan van Nigella Lawson ? Nee, zeker niet.  Ik heb nog eens wat filmpjes opgezocht op You Tube omdat ik dacht dat ik mij toen misschien een verkeerd beeld had gevormd.  Maar nee, ik blijf bij mijn eerste gevoel.  Ze heeft iets onnatuurlijk, iets geforceerd, iets … Ik kan het moeilijk uitleggen.  Ze is gewoon mijn ding niet.

Sorry voor eventuele fans van haar hier maar we kunnen niet allemaal fan zijn van dezelfde personen hé ? Het zou maar saai worden.

Dus ik vrees dat de kans groot is dat het hier bij dit ene door haar geïnspireerde gerecht zal blijven.

gorgonzola

BEREIDING (voor 4 pers) :

Snij 5 zoete aardappelen in blokjes.

Kook deze in gezouten water gedurende 10 à 12 minuten tot ze zacht zijn.

Schep ze dan uit het water.  Doe dit water niet weg, je moet hier ook de pasta in koken.

Maak van de zoete aardappelen een puree.  Er mogen nog stukjes inzitten, dus doe dit zeker niet met een mixer !

Begin ondertussen aan de saus.  Laat 60 gr roomboter smelten en voeg er 3 à 4 eetlepels bloem aan toe.

Laat dit even op een zachter vuur bakken tot je een lichte koekjesgeur ruikt.

Voeg er dan al roerend 400 ml volle melk en 200 ml volle room aan toe.

Tenslotte roer je er 1 bol staande koffielepel graantjesmosterd, 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder en 150 gr gorgonzola door.  Snij het witte randje van de gorgonzola wel weg, dit smelt zeer moeilijk.

Meng alles goed tot een licht gebonden saus.  Indien de saus toch te dik wordt kan je altijd nog een beetje melk toevoegen.

Kruid nog met wat peper.

Ondertussen heb je ook 350 gr pasta gekookt, 1 minuut minder dan aangegeven op de verpakking en in hetzelfde water als de zoete aardappel.

Meng de zoete aardappelpuree met de saus en giet over in een ovenschotel.  Meng er ook de pasta onder.

Voor het korstje maak je een mengsel van 8 fijn gesneden blaadjes salie, 3 eetlepels panko en 3 eetlepels parmezaan.  Meng dit alles goed door elkaar en verdeel over de ovenschotel.

Laat dit gedurende 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200 °, tot er een mooi, licht gekleurd korstje ontstaat.

Wat heb je nodig :

 • 5 zoete aardappelen
 • 60 gr roomboter
 • 3 à 4 eetlepels bloem
 • 400 ml volle melk
 • 200 ml volle room
 • 1 koffielepel graantjesmosterd
 • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
 • 150 gr gorgonzola
 • peper
 • 350 gr pasta (bv macaroni of cavatappi)
 • 8 blaadjes salie
 • 3 eetlepels panko
 • 3 eetlepels parmezaan

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.