pittige linzen en kikkererwten met harissa

pittige-linzen-en-kikkererwten

Voilà, mijn eerste week in mijn nieuwe job zit er weeral op.

Mijn arme hersentjes zijn overuren aan ’t draaien, zijn oververhit van alle te verwerken informatie ! Die eerste weken in een nieuwe job vind ik altijd redelijk vermoeiend.  Zoveel nieuwe dingen te leren, zoveel nieuwe namen aan de juiste collega’s te koppelen (godzijdank lopen er bij dit bedrijf een serieus aantal Patrick-en rond, dus als ik die naam zeg is de kans al groot dat ik juist zit 😉 ).

Voor de afgelopen week had ik dus een menu opgesteld met zeer, maar dan ook echt ZEER gemakkelijke, snelle recepten.  Dit recept van Donna Hay, uit haar nieuwste boek Life in Balance, valt absoluut onder die noemer.  Het is een zo’n smakelijk gerecht, echt comfort food.  En, niet onbelangrijk nu het kouder wordt, je krijgt het er letterlijk goed warm van (lees : het is pittig).

Net als het recept dat ik eerder deze week deelde (erwtenpuree met kippenchipolata), is het voorbereidende werk te verwaarlozen.  Buiten een ajuin en wat teentjes knoflook fijn snijden hoef je enkel wat blikken open te trekken, wat kruiden klaar te zetten en wat kebab broodjes in je broodrooster te mikken.  Je zou bijna beschaamd moeten zijn als je zegt “ik ga beginnen koken” wanneer dit gerecht op het menu staat.

Begrijp me niet nu verkeerd, top hoor van Donna Hay dat ze zulke recepten uit haar mouw schudt.  Dit geeft mij, en jullie nu ook, de kans om zelfs na een werkdag nog een verrassend gerecht op tafel te zetten.

De kikkererwten zijn een eigen toevoeging, en in het boek worden er ook nog ingelegde dunne uiringen bij geserveerd.  Deze heb ik vervangen door gedroogde ajuinsnippers, die zijn zo lekker knapperig.

koriander

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 1 witte ajuin en 3 teentjes knoflook zeer fijn.

Bak de ajuin een 5-tal minuten in een anti aanbakpan in scheutje olijfolie.

Voeg de knoflook, 2 eetlepels harissa (of minder als je niet graag pittig hebt) en 2 bol staande koffielepels komijn toe.  Meng goed met de ajuin en laat nog kort even bakken.

Doe er 1 blik – 400 gr linzen en 1 blik – 400 gr kikkererwten bij en meng goed.

Giet bij dit mengsel 500 ml groentenbouillon, breng aan de kook en laat een 10 à 15 minuten koken tot de bouillon zo goed als volledig opgenomen is.

Voeg er het sap van 1 citroen aan toe en wat korianderblaadjes naar smaak.

Warm 4 kebab broodjes op in je broodrooster.

Schep Griekse yoghurt over de warme broodjes en het linzen / kikkererwtenmengsel.  Werk af met gedroogde ajuinsnippers.

Wat heb je nodig :

  • 1 witte ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 2 eetlepels harissa
  • 2 koffielepels komijn
  • 1 blik – 400 gr linzen
  • 1 blik – 400 gr kikkererwten
  • 500 ml groentenbouillon
  • sap van 1 citroen
  • korianderblaadjes
  • 4 kebab broodjes
  • Griekse yoghurt (1 potje is voldoende)
  • gedroogde ajuinsnippers

SMAKELIJK 🙂 !

Een gedachte over “pittige linzen en kikkererwten met harissa

  1. Ik zit al 15 jaar samen met dezelfde collega’s…:-) maar dat kan ook vermoeiend zijn hahahaha
    En iedere maand is er wel iets dat anders moet of wordt omdat de wetgeving verandert . Zo blijven we scherp zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *