rabarber – munt brownies

Rabarber, tot een paar jaren geleden had ik het nog nooit gegeten. Ik weet het, raar voor iemand die graag kookt / bakt maar toch was het zo.

Omdat dit best wel een mooie plant is, besloot Stefan een paar jaren geleden om rabarber in ons tuintje te planten. En ja, dan kan je dat toch moeilijk gewoon maar laten groeien zonder er iets mee te doen, zonder te proeven. Zo maakte ik er al geregeld 2 verschillende cakes mee, een rabarber – witte chocolade bundt cake en een rabarber – platte kaas cake. Beide zijn heel lekker, maar zijn wel “veilige” combinaties.

Een tijdje geleden zag ik bij Eten uit de Volkstuin een recept passeren voor brownies met rabarber. De combinatie van donkere chocolade en rabarber, daar zou ik nu zelf niet snel aan gedacht hebben. Ik was dus benieuwd naar die smaakcombinatie en natuurlijk moet dat dan zo snel mogelijk getest worden. Omdat ik graag een eigen draai geef aan een recept besloot ik de voorziene sinaasappelconfituur weg te laten (en ook omdat ik die niet in huis heb en niet wilde gaan kopen voor 2 eetlepels) en van de rabarber een soort van confituur te maken in plaats van deze in blokjes toe te voegen.

Omdat rabarber lekker is met munt, en munt lekker is met donkere chocolade besloot ik het erop te wagen en munt toe te voegen aan de brownies.

En weet je wat ? Het is een top combinatie ! De rabarber samen met de munt geeft een frisse, kruidige toets.

BEREIDING (voor ongeveer 12 à 14 stukken) :

Snij 3 stengels rabarber in blokjes. Bak deze, in een klein scheutje zonnebloemolie, samen met 1 eetlepel kokosbloesemsuiker, onder voortdurend roeren een 5 minuten in een anti aanbakpan tot de rabarber mals is. Zet de pan opzij en laat afkoelen. Mix dan samen met de blaadjes van 2 takjes Marokkaanse munt (ik gebruik dit type munt omdat dat veel meer smaak geeft dan de gewone munt).

Doe 100 ml zonnebloemolie en 100 gr pure chocolade 86 % in een steelpannetje en laat de chocolade smelten. Doe dit zeker op een zeer laag vuur !

Klop ondertussen 2 grote eieren samen met 100 gr kokosbloesemsuiker en 50 gr rietsuiker op. Zorg dat je dit mengsel minimum 5 minuten opklopt, liefst nog iets langer, tot je een dikkere massa bekomt. Het moet van donkerbruin naar lichtbruin gaan (door het gebruikte type suiker is het niet mogelijk om een witte massa te bekomen, zoals gebruikelijk).

Meng in een aparte kom 65 gr patisseriebloem met 40 gr rauw cacaopoeder, 1/2 koffielepel bakpoeder en 1/2 koffielepel fleur de sel.

Voeg hier het ietwat afgekoelde chocolademengsel aan toe en meng goed. Voeg er dan de opgeklopte eieren aan toe en meng terug goed.

Doe er als laatste het rabarber – munt mengsel bij en meng nog even door elkaar.

Bekleed een bakvorm van 24 op 24 cm met bakpapier. Hiervoor neem je best 2 lagen die je in 2 richtingen in de bakvorm legt.

Zet het beslag in een voorverwarmde oven van 190 ° gedurende 20 minuten. Test dan met een houten prikker of deze er droog uitkomt. Is dat het geval, dan zijn de rabarber – munt brownies klaar.

Wat heb je nodig :

 • 3 stengels rabarber
 • 100 gr + 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
 • blaadjes van 2 takjes (Marokkaanse) munt
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 100 gr pure chocolade 86 %
 • 2 grote eieren
 • 50 gr rietsuiker
 • 65 gr patisseriebloem
 • 40 gr rauw cacaopoeder
 • 1/2 koffielepel bakpoeder
 • 1/2 koffielepel fleur de sel

SMAKELIJK !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.