rode linzenballetjes met Griekse pasta en limoen-basilicumsaus

Als ik thuiskom na een hectische, drukke dag kan koken mij tot rust brengen.  Tenminste toch als ik kies voor een gemakkelijk recept en niet eentje met een hoge AAAAAAARGH factor 😉 !

Balletjes draaien is iets dat altijd de truc doet, om één of andere reden word ik daar rustig van.  Is het het door elkaar kneden van alle ingrediënten met mijn blote handen of echt het draaien zelf, ik weet het niet maar het brengt mijn innerlijke stresskonijn telkens in een (redelijke) zen-toestand.

Natuurlijk, met de Dagen zonder Vlees, is balletjes draaien van gehakt geen optie.  Gelukkig kan je ook nog van veel andere ingrediënten balletjes draaien … zoals van rode linzen bijvoorbeeld.

De textuur van deze balletjes heeft wel wat weg van gehaktballetjes.  De smaak is natuurlijk anders maar zeker niet slechter.

Ik baseerde mij voor deze balletjes op een recept van Green Kitchen Stories, een prachtige blog én schitterende boeken met foto’s waar je spontaan van begint te kwijlen en bijbehorende zalig lekkere vegetarische recepten.

Ik heb zelf Griekse pasta toegevoegd (dat vind ik zoooo lekker), waaronder ik de saus die zij bij de balletjes geven, heb gemengd.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Voor de balletjes spoel je 200 gr rode linzen goed af.  Doe deze in een pan samen met 500 ml koud water.  Breng dit aan de kook, draai dan het vuur zachter en laat ze zo’n 15 minuten koken (of tot ze goed gaar zijn).

Giet de linzen af en laat ze een beetje afkoelen.

Prak ze even kort met een vork.  Als er nog stukjes linzen overblijven kan dat geen kwaad.

Doe de linzen dan in een kom en voeg er 1/2 fijn gesneden rode ajuin, 3 fijn gesneden teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 1 blikje – 70 gr tomatenpuree, 40 gr havermoutvlokken, 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder en een snuifje fleur de sel aan toe.

Meng dit alles goed door elkaar met je handen.  Als het mengsel te vochtig blijft, doe er nog een beetje havermoutvlokken bij.

Zet dit mengsel een half uurtje in de koelkast.

Rooster ondertussen een handvol hazelnoten in een anti aanbakpan.  Laat ze lichtjes afkoelen en verwijder de losgekomen velletjes.

Draai balletjes van het koude linzenmengsel.  Ik had zo’n 10 balletjes, per balletje nam ik telkens zo’n 1,5 à 2 eetlepels van het mengsel.  Ik maak ze niet al te klein omdat ze anders te droog worden in de oven.

Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.  Zet deze 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 190 °.

Kook ondertussen 225 gr Griekse pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Maak ook de saus door een dik handvol basilicumblaadjes, het sap van 1 limoen, 60 ml olijfolie, de geroosterde hazelnoten, een snuifje grof zeezout en zwarte peper en 2 eetlepels water in een blender te mengen.

Meng de saus onder de gekookte Griekse pasta.

Serveer met de linzenballetjes en nog wat extra basilicumblaadjes.

Wat heb je nodig :

  • 200 gr rode linzen
  • 500 ml water
  • 1/2 rode ajuin
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels + 60 ml olijfolie
  • 1 blikje – 70 gr tomatenpuree
  • 40 gr havermoutvlokken (+ eventueel extra)
  • 1/2 koffielepel gerookt paprikapoeder
  • fleur de sel
  • handvol hazelnoten
  • 225 gr Griekse pasta
  • dik handvol basilicumblaadjes
  • sap van 1 limoen
  • grof zeezout
  • zwarte peper

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.