gemarineerde, gebakken halloumi met parelspelt en courgette

Het is vandaag de laatste dag van Dagen zonder Vlees.  Officieel dan toch, want mijn dagen zonder vlees zullen nog wat langer duren.  Het bevalt me echt goed, vegetarisch eten.  Ik kan zeker niet zeggen dat ik vlees mis.

Vooral niet nu die afschuwelijke beelden uit het slachthuis in Tielt op mijn netvlies gebrand staan.  Als ik nog maar naar de vleesafdeling in de supermarkt kijk, zie én hoor ik dat filmpje terug.  En nee, ik was daarvoor niet zo naïef om te denken dat het er diervriendelijk aan toegaat in slachthuizen maar dat tartte toch elke verbeelding ? Dat je als “mens” een dier zo kan behandelen, zo kan doen afzien én er nog plezier in kan hebben, dat gaat mijn verstand te boven, dat vat ik niet.  Ik heb het er moeilijk mee, om nog vlees te eten na het zien van die beelden, om het voor mezelf nog goed te praten dat ik zou meewerken aan zulke praktijken.  Want laat ons eerlijk zijn, dit zal geen alleenstaand geval zijn, dit zal niet het enige slachthuis zijn waar er zo met dieren wordt omgegaan.

Ik blijf dus nog vegetarisch eten.  Niet alleen vanwege het dierenleed dat de vleesindustrie veroorzaakt maar ook omdat ik het gewoon een lekkere keuken, een creatieve keuken vind.  Groenten zijn zo veelzijdig, dat is iets waar veel mensen gewoon niet bij stilstaan denk ik.

Dat hoop ik hier in de toekomst toch ook wat te bewijzen, dat groenten veel meer mogelijkheden bieden dan vlees, dat de vegetarische keuken zo lekker en veelzijdig is.

Wil dat nu zeggen dat ik al mijn kookboeken met niet – vegetarische recepten ga buiten smijten ? Nee hoor, want die kunnen een uitstekende inspiratiebron vormen.  Ik vind het leuk en uitdagend om een niet – vegetarisch recept om te vormen tot een vegetarisch recept, of om dat te gebruiken als startpunt voor een vegetarisch gerecht.

Dat is ook wat ik heb gedaan met een recept van Donna Hay voor kipspiesjes met een marinade van Griekse yoghurt en kruiden.  Ik maakte de marinade zoals in haar recept maar gebruikte deze om halloumi te marineren, die ik dan nadien krokant bakte.  In combinatie met courgette en parelspelt ontstond zo een topper van een gerecht, vol van smaak met een frisse toets door het toevoegen van limoen.  Probeer het maar eens, je zal me zeker gelijk geven ;-).

BEREIDING (voor 2 pers) :

Maak op voorhand al de marinade met 250 gr Griekse yoghurt, 1 eetlepel olijfolie, de geraspte schil van 1 limoen, 2 eetlepels fijngehakte oreganoblaadjes, 2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes, 2 eetlepels fijngehakte dille, 2 koffielepels komijn, een snuifje fleur de sel en wat zwarte peper.

Meng dit alles goed door elkaar.

Snij 225 gr halloumi in plakjes van zo’n centimeter dik.  Meng deze plakjes voorzichtig door de marinade.

Laat dit gedurende 3 uur marineren in de koelkast (langer mag ook als dat tijdsgewijs beter uitkomt, de smaak kan alleen maar nog beter worden).

Snij 1 courgette in kleine blokjes.

Kook 125 gr parelspelt volgens de aanwijzigen op de verpakking.

De halloumi uit de marinade vissen is niet zo evident door de yoghurt.  Ik heb dus een anti aanbakpan goed opgewarmd en dan de halloumi mét marinade er in gelegd.  Door de warmte van de pan zal de marinade vloeibaarder worden.  Je kan dan de halloumi er uitscheppen met een schuimspaan.  Leg hem even opzij en giet de marinade af.  Giet ze niet weg, je gebruikt ze later als saus.

Doe een beetje olijfolie en roomboter in de warme pan en bak de plakjes halloumi hier in.  Roer regelmatig even om en hou goed in ’t oog dat de halloumi niet verbrandt.  Hij mag enkel een mooi bruin korstje krijgen.

Ondertussen bak je in een andere anti aanbakpan de courgetteblokjes in een beetje olijfolie gedurende zo’n 7 à 8 minuten.  Kruid met een beetje peper.

Voeg dan de gekookte parelspelt toe en meng goed door de courgette.  Laat dit nog een 2 minuten bakken.

Doe er tenslotte 1 eetlepel gebakken uitjes bij en de marinade.  Meng alles goed door elkaar en laat even opwarmen.

Serveer de parelspelt / courgette met de gebakken halloumi.

Wat heb je nodig :

 • 250 gr Griekse yoghurt
 • 1 eetlepel olijfolie + extra om te bakken
 • geraspte schil van 1 limoen
 • 2 eetlepels fijngehakte oreganoblaadjes
 • 2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes
 • 2 eetlepels fijngehakte dille
 • 2 koffielepels komijn
 • fleur de sel
 • zwarte peper
 • 225 gr halloumi
 • 1 courgette
 • 125 gr parelspelt
 • 1 eetlepel gebakken uitjes

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.