rucolapannenkoekjes met limoenboter

Pffff, ik ben een beetje boos op / teleurgesteld in mezelf …

Ik was zo vastbesloten om er de volle 100 % voor te gaan tijdens de Dagen zonder Vlees, om geen enkele dag ook maar het kleinste stukje vlees te eten.  En nu, nog geen week na de start, ben ik al de mist ingegaan !

Afgelopen vrijdag gingen we bowlen en eten met het werk.  Het was zo’n arrangement en ik dacht dat het buffet ging zijn.  Ik was er dus van overtuigd dat er bij een buffet wel altijd iets vegetarisch ging zijn.  Het buffet bleek echter een berg vlees dat moest gebakken worden op een steengrill !

Er waren wel koude patatjes, sla, wortelen, tomaten en dergelijke maar ik vreesde een beetje dat ik daar niet genoeg mee ging hebben.  Ik smeet dus ook een stukje kip en een chipolata op die steengrill !

Achteraf bekeken stom natuurlijk, had ik gewoon wat meer van de bijgerechtjes genomen had ik zeker genoeg kunnen eten.  Ok, ik zou niets warm gegeten hebben maar daar zou ik nu ook niet van dood zijn gegaan hé.

En ja, ik weet het wel, de Dagen zonder Vlees staan voor “minderen met vlees eten” en niet voor “stoppen met vlees eten” maar ik had gewoon voor mezelf uitgemaakt dat ik tot midden april vegetariër zou zijn.  Ik ging voor de uitdaging.  Die ik dan, totaal karakterloos, na 3 dagen verpruts ! En dan nog niet eens voor echt lekker vlees 🙁 !

Maar goed, vanaf nu wordt alle vlees en vis verbannen van het menu ! Er komen enkel nog vegetarische gerechten op tafel.

Lekkere vegetarische gerechten zoals deze pannenkoekjes.  Ze zijn gebaseerd op een recept van Ottolenghi, dus dat ze super lekker zijn moet ik eigenlijk niet meer zeggen.

Het recept komt uit “Plenty”, één van zijn prachtige vegetarische kookboeken.  Hij maakt ze met spinazie maar ik koos voor rucola.

BERIEDING (voor 2 pers) :

Eerst maak je de limoenboter.

Hiervoor doe je 50 gr roomboter, op kamertemperatuur, in een kom en klop je deze met een houten lepel tot ze zacht is.

Voeg er dan de geraspte schil van 1 limoen, het sap van 1/2 limoen, een snuifje zout, een snuifje peper, 1 koffielepel korianderpoeder, 1 zeer fijn gesneden teentje knoflook en een mespunt gerookt paprikapoeder aan toe.

Meng alles goed door elkaar en zet terug in de koelkast.

Was een zak rucola en laat goed uitlekken.

Maak het beslag voor de pannenkoeken.  Doe 110 gr zelfrijzende bloem, 1 eetlepel bakpoeder, 1 losgeklopt ei, 50 gr gesmolten roomboter, een snuifje fleur de sel, 1 bol staande koffielepel komijn en 150 ml volle melk in een kom en klop dit tot een glad mengsel.

Roer er dan ook 4 in ringetjes gesneden pijpajuintjes, een mespunt gerookt paprikapoeder en 2 handen vol grof gesneden rucola door.

Klop het wit van 1 ei tot schuim en spatel dit door de rest van het beslag.

Bak van dit beslag pannenkoekjes in een anti aanbakpan, op een niet te hoog vuur.  Gebruik telkens een beetje olijfolie om ze in te bakken.  Voor 1 pannenkoekje schep je zo’n 2 eetlepels beslag in de pan, dat je telkens een beetje plat drukt.

Bak de pannenkoekjes aan elke kant 2 à 3 minuten, tot ze mooi kleuren.

Je moet ze in meerdere keren, of in meerdere pannen bakken.  Leg de pannenkoekjes die klaar zijn op een bord met keukenpapier en houdt ze warm.

Van deze hoeveelheid beslag had ik 4 pannenkoekjes per persoon.

Je serveert ze warm, telkens met een klontje van de koude limoenboter er op die zachtjes zal smelten.

Geef er de rucola die overblijft apart bij.

Je kan er natuurlijk altijd een stukje vlees bij serveren als je het niet vegetarisch wil houden.

Wat heb je nodig :

  • 50 gr + 50 gr roomboter
  • geraspte schil van 1 limoen
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 2 x mespunt gerookt paprikapoeder
  • zout
  • peper
  • 1 zak rucola
  • 110 gr zelfrijzende bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 koffielepel komijn
  • 150 ml volle melk
  • 4 pijpajuintjes
  • wit van 1 ei
  • olijfolie

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *