slaatje radijs – komkommer – avocado – veldsla – korianderdressing

Ook al kook ik graag, met het warme weer van de afgelopen dagen stond de zin om te koken toch wel op een laag pitje.  Ik kook wel hoor, maar super gemakkelijke recepten die soms bijna zelfs niet onder de noemer koken vallen.  Recepten die weinig voorbereiding vragen, recepten waarbij ik niet te lang of zelfs bijna niet boven een warm vuur moet hangen.

Voor zulke recepten is er voor mij 1 topadres … Donna Hay ! Haar boeken puilen uit van gemakkelijke, snelle én lekkere recepten.  Ze levert dus veel inspiratie de laatste dagen.

Dit gerecht is gebaseerd op een recept uit “Life in balance”.  In het boek is dit slaatje eigenlijk de vulling voor rijstpapierrolletjes.  Aangezien ik echter niet zo handig ben met zo’n rolletjes toestanden (lees : ik krijg daar stress van en dan vliegt er al eens zo’n rolletje door de keuken 😉 ) besloot ik om met de ingrediënten van de vulling (enkel de veldsla is een eigen toevoeging) een slaatje te maken.

Het bleek een goed idee te zijn.  De smaken zitten top, vooral ook door de korianderdressing.  Ik wil wel even waarschuwen, de geur van de dressing is nogal overweldigend maar de smaak zit echt goed.  Maak ze er dus zeker bij !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Kook 125 gr freekeh volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.  Laat daarna lichtjes afkoelen.

Maak ondertussen de dressing.  Mix hiervoor een handvol koriander, 2 lente-uitjes, een paar cm geraspte gember, 50 ml mirin, 50 ml rijstazijn, 1 eetlepel kokosmelk en het sap van een halve limoen tot een glad mengsel.

Snij 4 à 5 radijzen in fijne plakjes met een mandoline.

Maak een goed handvol blaadjes veldsla los.

Snij 1/2 komkommer in fijne staafjes.

Snij 1 avocado in blokjes.  Besprenkel dit met limoensap om verkleuren te voorkomen.

Presenteer alles mooi op een bord, de freekeh en alle groenten en werk af met muntblaadjes en gerookte, gezouten cashewnoten.

Giet er dressing over.

Wat heb je nodig :

  • 125 gr freekeh
  • handvol koriander
  • 2 lente-uitjes
  • paar cm gember
  • 50 ml mirin (Japanse rijstwijn)
  • 50 ml rijstazijn
  • 1 eetlepel kokosmelk
  • sap van 1 limoen
  • 4 à 5 radijzen
  • handvol veldsla
  • 1/2 komkommer
  • 1 avocado
  • muntblaadjes
  • gerookte, gezouten cashewnoten

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *