miso – sesambroccoli met sobanoedels

“Maar daar heb ik allemaal geen tijd voor hoor tijdens de week !”

Hoe vaak heb ik dat al niet gehoord als ik vertel wat ik de dag ervoor gegeten heb.  Nog steeds zijn er veel mensen die onterecht denken dat gerechten die niet tot de “weekdagklassiekers” (lees : erwtjes en wortelen, bloemkool met bechamel, …) behoren veel werk vragen, dat gerechten die een beetje anders klinken uren voorbereiding vragen.

Met vele van de recepten die ik hier post, wil ik bewijzen dat dit een verkeerde gedachte is, dat die “vreemde” gerechten vaak zelfs minder werk betekenen.  Ik weet het, het klinkt niet altijd zo, maar het is wel zo.  Geloof me nu maar ;-).

Maar wat dan met al die meer exotisch klinkende ingrediënten, hoor ik velen al vragen ? Die zijn tegenwoordig overal te vinden, daar hoef je geen uren naar te zoeken en kilometers voor rond te rijden.  Als ik, als inwoner van een klein dorpje zonder enige echt grote, hippe stad in de buurt ze kan vinden, dan kan iedereen ze vinden.  Daarbij, iedereen van jullie zal wel al eens gaan shoppen in één of andere grote stad, dus daar kan je ook altijd een voorraad inslaan van de écht speciale ingrediënten.

Dit recept bewijst ten volle dat anders ook sneller kan betekenen.  Het was immers veel sneller klaar dan de tijd die ik nu nodig heb om dit te schrijven.  Het zwaarste werk ? Die broccoli in roosjes snijden ! Ja, echt, veel meer werk is er niet aan.

De inspiratie haalde ik bij Donna Hay, de onbetwiste koningin van de super snelle, lekkere gerechten.  Broccoli is op zich geen smaakbom maar door het toevoegen van sesamzaadjes, mirin en misopasta krijgt de saaie groente een pittige smaak.  Zelf heb ik er nog knoflook en gerookte, gezouten cashewnoten aan toegevoegd.  Zo ontstond een aanrader van een gerecht !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Snij 1,5 broccoli in roosjes (de hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de broccoli én je eetlust dus voorzie gerust meer / minder).

Rooster 1,5 eetlepel sesamzaadjes (wit of zwart) in een anti aanbakpan gedurende een paar minuten.  Schud ze af en toe even door elkaar.

Snij ondertussen 3 teentjes knoflook zeer fijn.

Voeg een scheutje rijstolie toe aan de sesamzaadjes, doe er de knoflook bij en laat even bakken.

Doe er 1 eetlepel gele misopasta, 2 eetlepels mirin (rijstwijn), 75 ml groentenbouillon en een paar cm verse, fijn geraspte gember bij.  Meng alles goed en laat even bakken.

Voeg er de broccoli roosjes aan toe en zorg dat ze allemaal bedekt zijn met het sausje.  Laat even bakken, zet dan het vuur lager en dek de pan af.  Laat dit nog een 3 à 4 minuten op het vuur staan tot de broccoli beetgaar is.

Kook ondertussen 150 gr sobanoedels volgens de aanwijzing op de verpakking.

Meng deze noedels met de broccoli en leg er nog een handvol gerookte, gezouten cashewnoten bij.

Wat heb je nodig :

  • 1,5 broccoli
  • 1,5 eetlepel sesamzaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • rijstolie
  • 1 eetlepel gele misopasta
  • 2 eetlepels mirin
  • 75 ml groentenbouillon
  • paar cm gember
  • 150 gr sobanoedels
  • handvol gerookte, gezouten cashewnoten

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.