sugar snaps, tuinbonen, boterbonen met hazelnoten en sinaasappel

Onze tuin is eerder aan de kleine kant (zo’n 6m op 10m), onze moestuin is dus zeker eerder aan de kleine kant, om het nog zacht uit te drukken 😉 !

Toch hebben we nu al voor het 3de jaar af en toe groenten uit eigen tuin. Bij een aantal van die groenten is de oogst natuurlijk beperkt, daar we niet voluit kunnen planten. Dit is bv het geval bij de tuinbonen en dit jaar ook bij onze allereerste sugar snaps.

Ik besloot dus om een gerecht te maken waarbij ik beide zou combineren. Aangezien de gezamenlijke hoeveelheid toch nog redelijk miniem was, kocht ik er ook nog wat boterbonen bij.

Ik maakte met deze verschillende soorten bonen een gerecht gebaseerd op een slaatje uit “Het Kookboek” van Ottolenghi. In dit recept worden de bonen heerlijk gecombineerd met hazelnoten en sinaasappel, en dan geserveerd als lauwe salade. Ik koos voor een warme versie, met toevoeging van rijst.

Onze sugar snaps bleken echter al net iets te ver (een moestuin is vooral ook veel trial and error) en sprongen bij het stomen helemaal open door de grootte van de erwten binnenin. Nu, de smaak zat absoluut goed dus werden ze zo verwerkt. Maar, dan weten jullie toch hoe het komt dat ze niet echt te zien zijn op de foto !

BEREIDING (voor 2 pers) :

Kook 1 builtje zilvervliesrijst volgens de instructies op de verpakking.

Dop een klein handvol tuinbonen en kook ze gedurende 2 minuten. Giet af en spoel ze met koud water. Dubbeldop ze daarna.

Maak een klein handvol sugar snaps en een klein handvol boterbonen schoon en stoom of kook ze net beetgaar.

Snij 1/2 ajuin en 2 teentjes knoflook fijn.

Bak 150 gr hazelnoten in de pan zonder vloeistof tot ze lichtjes kleuren. Laat ze een beetje afkoelen en verwijder dan de losse velletjes. Hak ze grof.

Bak de ajuin en look in een mengeling van roomboter en olijfolie.

Voeg er alle soorten bonen aan toe en bak nog een 2 à 3 minuutjes op redelijk hoog vuur.

Voeg er tenslotte de rijst aan toe en bak nog een minuutje.

Om af te werken meng je de geraspte schil van 1 sinaasappel, 2 eetlepels hazelnootolie en de hazelnoten onder het gerecht. Kruid met een beetje zwarte peper en een snuifje fleur de sel.

Je kan bij dit gerecht de bonen gebruiken die je zelf het liefste eet.

Wat heb je nodig :

 • 1 builtje zilvervliesrijst
 • handvol tuinbonen
 • handvol sugar snaps
 • handvol boterbonen
 • 1/2 ajuin
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 gr hazelnoten
 • roomboter
 • olijfolie
 • geraspte schil van 1 sinaasappel
 • 2 eetlepels hazelnootolie

SMAKELIJK 🙂 !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.