lemon curd panna cotta met havermout – citroenverbena crumble

Pfffff, het zijn alweer de laatste uurtjes vakantie. Hoe komt dat nu toch dat elke vakantie steeds sneller en sneller lijkt te gaan ? Ik zat precies gisteren nog maar te vertellen dat de vakantie startte toen ik het recept deelde voor de citroenmelisse madeleines. In werkelijkheid is dat nu al 2 weken geleden !

Morgen begint de werkelijkheid weer terug van dagelijks op de baan, hopen dat het niet té druk zal zijn, van 8 uur achter een computer zitten, … Ik vind het zo enorm spijtig dat thuiswerken niet meer gepromoot wordt. Ik heb dat een tijdje gedaan de afgelopen maanden en ik vond dat zalig. ’s Morgens relax opstaan, eerst nog wat knuffelen met onze Matou, niet moeten nadenken over wat aan te trekken, rustig ontbijten, … Het geeft zo’n immens verschil om de dag zo te starten. Ook ’s avonds is het zo veel meer ontspannen. Computer uit en 1 seconde daarna al thuis, tijd om nog even op de crosstrainer te gaan staan vooraleer ik aan het eten begin, rustig aan koken, … Zelfs overdag is het anders werken, meer ontspannen, zelfs op drukke momenten. Daar zitten de knuffelmomenten met de katten waarschijnlijk wel voor iets tussen …

Dus ja, het gaat weer wat moeite kosten om mezelf te motiveren morgenvroeg …

Als troost maakte ik een lekker dessertje voor vandaag. En voor morgen, want er zijn 4 potjes van deze panna cotta 😉 !

Deze keer gebruikte ik lemon curd bij de panna cotta. Ik had dat nog nooit gegeten maar man wat heb ik nu spijt dat ik daarvoor zo lang gewacht heb ! Dat is zoooo lekker ! De frisheid, de smeuïgheid, de geur, gewoon allemaal mmmmmmmmm :-).

Ik ben blij dat ik vorige week eindelijk eens zo’n potje kocht. Het was nogal impulsief, zonder eigenlijk echt te weten wat ik er mee ging doen. Op zo’n moment is panna cotta altijd zo’n beetje mijn toevlucht. Ik weet het, voor wie al even volgt is dat al lang niet verrassend meer. Sorry ! Maar ter verdediging, ik heb deze toch een originele touch willen geven door er een soort van crumble van havermout met citroenverbena bij te maken.

BEREIDING (voor 4 potjes) :

Breng 500 ml room aan de kook.

Van zodra de room kookt, zet je het vuur zachter.

Voeg 2 eetlepels vanillepasta en 40 gr rietsuiker toe. Meng alles goed.

Laat de room nog een 5 minuten zachtjes koken.

Ondertussen week je 2 gelatine blaadjes in koud water.

Haal de room na die 5 minuten van het vuur en roer er 2 goed gevulde eetlepels lemon curd door.

Doe er de gelatine bij, roer goed en laat het mengsel dan afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er regelmatig even door om te vermijden dat er een vel op komt.

Ondertussen begin je aan de crumble.

Doe 2 eetlepels zonnebloemolie en 2 eetlepels ahornsiroop in een warm pannetje. Roer even en doe er 50 gr havermout bij. Meng de havermout goed met de ahornsiroop en de olie. Bak, al roerend, op een iets hoger vuur tot de havermout mooi kleurt. Strooi er nog een klein beetje fleur de sel op en meng nog even goed.

Laat dit mengsel afkoelen.

Snij een 5 à 7 iets grotere blaadjes van citroenverbena fijn en meng deze onder de havermout als hij afgekoeld is.

Zet ook de panna cotta nog een paar uur in de koelkast om verder op te stijven.

Wat heb je nodig :

  • 500 ml room
  • 2 eetlepels vanillepasta
  • 40 gr rietsuiker
  • 2 gelatine blaadjes
  • 2 eetlepels lemon curd
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 50 gr havermout
  • fleur de sel
  • 5 à 7 blaadjes citroenverbena

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.