sobanoedels met tuinbonen, erwtjes en met pittige dressing

Vorig jaar hadden we tuinbonen geplant in een tamelijk kleine plantenbak.  Totaal onervaren hadden we de (weinige) zaadjes redelijk ver uit elkaar geplant.  Resultaat : een ongelooflijk minieme oogst van een klein handvol tuinbonen waar ik net een voorgerecht mee kon maken … als ik er nog andere groenten bij verwerkte !

Dit jaar pakten we het dus anders aan.  Er werd een lapje grond vrijgemaakt om te moestuinieren, gedaan met de plantenbak.  Dit jaar zou de oogst de moeite waard zijn !

En dat was ze ook … Zo de moeite waard dat we nu op iets meer dan 1 week tijd al 3 keer tuinbonen hebben gegeten 😉 !

Och ja, beter teveel dan te weinig zeker ? Gelukkig eten we beide zeer graag tuinbonen.

Het is ook een rustgevend werkje, tuinbonen doppen.  Je vingers gaan constant over de fluweelzachte binnenzijde van de peul, je krijgt er echt een goed gevoel bij, je ontstresst en kalmeert (indien nodig).  Als je dan ook nog eens gaat dubbeldoppen, ben je helemaal zen tegen dat je klaar bent 🙂 !

Dat dubbeldoppen is echt zo’n werkje, verstand op O en gaan.  Je kan je gedachten even helemaal vrijmaken, je kan even wegdromen naar, ik zeg zomaar iets, je favoriete vakantiebestemming.

Nu is dat dubbeldoppen niet echt nodig als je nog jonge tuinbonen hebt.  Eens ze echter een beetje ouder worden, is dat wel aangeraden om te vermijden dat je blijft kauwen op het inmiddels als dikkere, stugge velletje.  Bovendien heb je dan toch net iets smakelijker uitziende tuinbonen op je bord, mooi groen van kleur.

Onze laatste tuinbonen waren dringend aan oogsten toe.  Toen ik dus gisteren bij Marleen, van de prachtige blog Eten uit de volkstuin, een recept zag voor een noedelsalade met oa tuinbonen wist ik direct wat ik met de laatste tuinbonen zou doen.  Zij maakte een koude salade met groene thee noedels, ik maakte er een warm gerecht met soba noedels van.  Ik bakte de erwtjes en tuinbonen ook nog even kort met wat look en ajuin maar verder bleef ik bij het originele recept.

Dit is absoluut een aanrader ! Vooral de pittige dressing geeft er een zeer lekkere toets aan.  Deze mag dus zeker niet ontbreken.

Buiten het doppen van de tuinbonen is er zeer weinig werk aan dit gerecht.

BEREIDING (voor 2 pers) :

Dop ongeveer 2 handenvol peulen van tuinbonen.  Kook deze 3 minuten in water met een scheutje melk.  Spoel ze daarna met koud water en laat wat afkoelen.

Dubbeldop dan de tuinbonen zodat je enkel de groene bonen overhoudt.

Laat 150 gr diepvrieserwtjes ontdooien in heet water.

Maak de dressing door het sap van 1/2 limoen te mengen met 1 eetlepel rijstazijn, 30 ml sojasaus, 75 ml zonnebloemolie en een mespunt gerookt paprikapoeder.

Snij 1 kleine ajuin en 3 teentjes knoflook zeer fijn.  Bak deze kort in een scheutje rijstolie.

Voeg er de erwtjes aan toe en laat een 2-tal minuten meebakken, terwijl je regelmatig alles even omroert.

Laat ondertussen water koken om 150 gr soba noedels te koken volgens de aanwijzigen op de verpakking.

Voeg tenslotte de tuinbonen toe aan de erwtjes en laat kort meebakken tot deze terug warm zijn.  Kruid met peper en een snuifje fleur de sel.

Snij 3 pijpajuintjes in fijne ringen.

Meng wat van de dressing door de soba noedels, en doe er de erwtjes / tuinbonen bij.

Werk af met de pijpajuintjes.

Wat heb je nodig :

 • 2 handenvol peulen van tuinbonen
 • 150 gr diepvrieserwtjes
 • sap van 1/2 limoen
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • 30 ml sojasaus
 • 75 zonnebloemolie
 • mespunt gerookt paprikapoeder
 • 1 kleine ajuin
 • 3 teentjes knoflook
 • rijstolie
 • 150 gr soba noedels
 • peper
 • fleur de sel
 • 3 pijpajuintjes

SMAKELIJK 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.