blauwe bessen – rozemarijn – limoen roomijs

Dé ontdekking van deze zomer op het gebied van eten is dit roomijs. Ik vind het gewoon té erg dat ik dit niet eerder wist.

Ik ben een echte ice cream lover, gelijk welk seizoen, een ijsje gaat er altijd in. De afgelopen jaren heb ik hier al een paar recepten gedeeld voor roomijs, waaronder deze topper, roomijs van zwarte sesamzaadjes. Ooit heb ik me zelfs gewaagd aan het maken van een ijstaart ! Dat was een enorm tijdrovend werkje maar het was wel absoluut de moeite waard.

Om dit te kunnen maken heb ik mij ooit een hulpstuk gekocht bij mijn Kenwood keukenmachine, een ijsmachine. Wist ik toen veel dat je dat eigenlijk niet nodig hebt ! Het allerlekkerste, romigste roomijs maak je immers gemakkelijk zonder zo’n ijsmachine !

Ik ontdekte het recept op de blog Food From Claud Nine. Deze volg ik nu al een tijdje en ik heb daar al veel heerlijke recepten zien passeren, mét trouwens prachtige foto’s bij. Het is echt zo’n blog waar ik een beetje (gezond) jaloers op ben. Een week of 2 geleden zag ik daar dus een recept voor roomijs dat mij direct aansprak. Ik zag in ’t vet al de woorden ZONDER IJSMACHINE staan en vlak daaronder de bemerking dat je met dit roomijs geen ijskristallen hebt omdat het lekker vet is. Helemaal mijn ding dus want roomijs met ijskristallen in vind ik verschrikkelijk, ik wil romig roomijs en geen halve ijsklomp met een smaakje.

Ik las dus verder en groot was mijn verbazing dat dit roomijs eigenlijk wordt gemaakt met 2 basisingrediënten, room en gecondenseerde melk. Daar kan je dan naar smaak ingrediënten aan toevoegen. Tijdens het winkelen kocht ik dus een blikje gecondenseerde melk. Ja, eentje maar want ik had dit nog nooit eerder gebruikt en ik wilde het toch eerst eens testen.

Het originele recept is met aardbeien maar omdat er nog blauwe bessen in de koelkast stonden die dringend op moesten besloot ik om een coulis te maken van blauwe bessen, en daar voor wat extra smaak rozemarijn, limoen en honing aan toe te voegen.

Het was een regelrechte schot in de roos ! Zooooo lekker 🙂 !

Echt waar, dit moet je ook eens proberen.

BEREIDING (voor roomijs voor ongeveer 8 à 10 bollen) :

Eerst maak je de bessencoulis. Snij de blaadjes van 3 takjes rozemarijn zeer fijn. Doe 250 gr blauwe bessen in een pannetje. Zet dit op een niet te hoog vuur, plet de bessen lichtjes, voeg de rozemarijn, het sap van 1 limoen en 1 koffielepel honing toe. Laat een 5 à 10 minuten koken tot ze de bessen bijna moes zijn. Plet nog even met een vork en zet er kort de mixer in zodat je een glad mengsel krijgt.

Laat dit afkoelen.

Ondertussen maak je het basisroomijs. Klop 400 ml volle room op tot iets dikker dan yoghurtdikte. Let zeker op dat je de room niet te stijf klopt !

Spatel 305 ml gecondenseerde melk (1 blik) voorzichtig door de room, met telkens een opwaartse beweging.

Giet dit mengsel in bv een cakeblik, metalen koekjesdoos, of wat je maar voorhanden hebt en zet een half uurtje in de diepvries.

Voeg er daarna de bessencoulis voorzichtig aan toe. Giet er telkens wat coulis bij en verdeel dit met een mes door het basisroomijs zodat de coulis strepen vormt en je geen egaal gekleurd roomijs krijgt. Wat op zich natuurlijk wel mag, daar doe je gerust je eigen zin mee.

Zet het roomijs opnieuw in de diepvries en laat het toch een 8 uren opstijven. Neem het een paar minuten voor het serveren uit de diepvries.

Decoreer eventueel met blauwe bessen, boterkoekjes, schijfjes limoen en rozemarijn. Dat hoeft niet maar dat staat wel mooi, vooral als er andere mensen aanwezig zijn ;-).

Wat heb je nodig :

  • 3 takjes rozemarijn, blaadjes zeer fijn gesneden
  • 250 gr blauwe bessen
  • sap van 1 limoen
  • 1 koffielepel honing
  • 400 ml volle room
  • 1 blik – 305 ml gecondenseerde melk
  • extra blauwe bessen, boterkoekjes, limoen en rozemarijn voor de afwerking

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.