geroosterde spitskool met miso – mosterddressing

Hebben jullie dat ook, dat jullie vooral groenten kopen die jullie “gewend” zijn ? Betrappen jullie jezelf er ook op dat jullie altijd wel wat dezelfde groenten meebrengen van de supermarkt ?

Bij mij is dat in ieder geval zeker een feit. Niet dat wij hier een zeer beperkt aantal soorten groeten eten maar toch zijn er een aantal die hier zelden of nooit op het menu staan. Soms heeft dat te zien met het feit dat ik die bepaalde groente niet graag eet (zoals rode kool bv), maar meestal is daar niet echt één of andere duidelijke reden voor.

Spitskool behoort bij die groenten die zelden of nooit in mijn kar belanden in de supermarkt. Ik zou niet kunnen zeggen waarom, want tenslotte is zo’n spitskool geroosterd in de oven echt wel heerlijk.

Toen ik vorige week bij Bio-Planet een prachtexemplaar zag liggen, besloot ik om toch eens een spitskool op het menu te zetten. Ik had nog geen recept in gedachten maar dat zou wel komen.

Ik wist dat mosterd lekker is bij spitskool, dus zocht ik op die combinatie. Ik zag bij het zoeken ook de combinatie met miso passeren. Toen ik dan ook nog eens recepten zag voor dressings met de combinatie mosterd én miso was de beslissing snel genomen. Ik zou geroosterde spitskool maken met miso – mosterd dressing. Dit is dus een recept dat ik heb samengesteld uit verschillende recepten.

De spitskool is echt wel heerlijk op deze manier en de combinatie van mosterd en miso is zalig lekker. Ik maakte er een smeuïge puree bij.

BEREIDING (voor 2 personen) :

Snij 1 spitskool middendoor in de lengte. Snij 1 helft ook nog eens middendoor in de lengte. Wij komen toe met zo 2 kwarten maar niets houdt je tegen natuurlijk om meer klaar te maken.

Leg de 2 kwarten in een ovenschaal, met de snijkant naar boven.

Maak een dressing met 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel mosterd, het sap van 1/2 limoen en een snuifje fleur de sel. Smeer de kwarten spitskool hiermee in. Als je de volledige spitskool gebruikt, verdubbel dan deze hoeveelheden.

Zet 30 à 35 min in een voorverwarmde oven van 200 °, tot de spitskool mooi kleurt.

Ondertussen maak je nog een dressing met 1 eetlepel mosterd, 1,5 eetlepel witte miso, 1 eetlepel vloeibare honing, het sap van 1/2 limoen, fleur de sel en olijfolie. Voeg deze laatste toe tot je een redelijk vloeibaar mengsel bekomt.

Serveer de spitskool met deze dressing.

Zoals gezegd maakte ik er puree bij, om zo een vegetarische maaltijd te hebben. Je kan natuurlijk een stukje vlees erbij eten.

Wat heb je nodig :

  • 1/2 spitskool
  • olijfolie
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 limoen
  • fleur de sel
  • 1,5 eetlepel witte miso
  • 1 eetlepel vloeibare honing

SMAKELIJK  !

En wil je niets missen, schrijf je dan in bij contact / volgen om per mail op de hoogte te worden gehouden van elke nieuwe blogpost !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.